Izdelki za avtomobile / dostavna vozila / vozila 4x4

A motorhome with all-season tires in a scenic ocean setting

Celoletne pnevmatike za avtodome

Celoletne pnevmatike: ustrezna oprema za vaš avtodom

 

Glavna dejstva: ključne stvari, ki jih morate vedeti o celoletnih pnevmatikah za avtodome:

  • Med pandemijo se je prodaja avtodomov zelo povečala. 
  • Celoletne pnevmatike za avtodome so odlična opcija, saj vse leto nudijo varnost in dobre zmogljivosti.
  • Vozniki avtodomov morajo pri izbiri pnevmatik upoštevati, kakšno je podnebje v krajih, kamor se bodo namenili.
  • Z vzdrževanjem celoletnih pnevmatik za avtodome se podaljša njihova življenjska doba in zagotovijo optimalne zmogljivosti in varnost.

Neizpodbitno dejstvo je, da so izredne zdravstvene razmere, ki jih je povzročil covid-19, spremenile mnoge naše navade. Pandemija je spodbudila številne nove trende: čedalje več delamo od doma, nakupujemo prek spleta, se v službo vozimo s kolesom. 

Spremenil se je tudi naš način preživljanja počitnic. Ker se omejitve potovanj stalno spreminjajo, so pandemijo številni ljudje izkoristili za raziskovanje svoje bližnje okolice. Najboljši način za to pa je popotovanje z avtodomom.


Razmislite, ali bi na svoj avtodom morda namestili celoletne pnevmatike

A motorhome with all-weather tires driving in the rain on wet roads

Če načrtujete potovanje pozimi, poleti ali v prehodnem obdobju, so celoletne pnevmatike za avtodom lahko odlična izbira za vas. So varne, imajo zanesljiv oprijem v širokem razponu različnih vremenskih razmer ter odlične zmogljivosti in vodljivost. 

Kdaj je najbolj smiselno avtodom opremiti s celoletnimi pnevmatikami?

Celoletne pnevmatike za avtodome so zasnovane tako, da se v zmernem podnebju dobro obnesejo vse leto, in Continental nudi najboljšo izbiro v tem segmentu. Vsi modeli so zasnovani s ciljem ponuditi impresiven oprijem tako na letnih kot zimskih cestah ter dobro zavorno učinkovitost na suhih in mokrih cestah ter celo ob plundri. Poleg tega je z njimi mogoče prevoziti resnično veliko kilometrov. Vendar ne smemo pozabiti, da niso izdelane za neizprosne zimske razmere. 

NAJBOLJŠE CELOLETNE PNEVMATIKE ZA NAJBOLJŠE ZMOGLJIVOSTI SKOZI VSE LETO

Naši izjemni rezultati s testov so zgovorni. Continentalove večkrat nagrajene pnevmatike se odlično izkažejo na neodvisnih testih pnevmatik in so natanko takšne pnevmatike, kakršne potrebujete skozi vse leto. Izvolite, izberite si svoj model.


Razmislite, na kakšno nadmorsko višino vas bo vodila pot in kakšne bodo temperature

A motorhome with all-season tires on a road trip

Pri odločanju, ali bi bile celoletne pnevmatike primerna izbira, je pomembno upoštevati povprečno podnebje v domačem kraju in tam, koder bomo potovali z avtodomom. Continentalove celoletne pnevmatike nudijo varnost in vrhunske zmogljivosti za voznike, ki se vozijo na območjih z zmernim podnebjem.

Če na primer načrtujete potovanje v gore, preverite povprečne temperature v obdobju, v katerem jih boste obiskali. Če boste v zimskem času visoko v Alpah, je zelo velika verjetnost, da vas bo pričakalo veliko snega in ledu, ki za celoletne pnevmatike za avtodome nista primerna. Če pa boste Alpe obiskali poleti, ko prevladujejo mile in hladne temperature ter morda malo snega, se lahko zanesete na celoletne pnevmatike za avtodome.

Opomba: če se z avtodomom nameravate odpraviti v gore, se še posebej posvetite tlaku polnilnega zraka v pnevmatikah. Če pnevmatike napolnite do priporočenega tlaka polnilnega zraka na nadmorski višini 0 metrov, nato pa odpotujete na večjo nadmorsko višino, bo ob vzpenjanju na večjo nadmorsko višino naraščal tudi tlak v pnevmatikah, zato ga bo vmes morda treba prilagoditi. Pravilen tlak polnilnega zraka poiščite v proizvajalčevih navodilih za uporabo vozila.

Nasveti za vzdrževanje celoletnih pnevmatik za avtodome

Kot lastnik avtodoma boste želeli poskrbeti, da bodo njegove pnevmatike v odličnem stanju, saj boste s tem pripomogli k varnosti in morda podaljšali življenjsko dobo pnevmatik. Mi vam glede vzdrževanja svetujemo tako:

Tire damage

Pnevmatike preglejte pred vsakim potovanjem.

Tako boste pravočasno odkrili morebitne poškodbe ali ugotovili, če je pnevmatike treba rotirati ali napolniti. Še zlasti bodite pozorni na bočnice, kjer preverite, da ni ureznin, razpok ali izboklin.

Air pressure

Preverite tlak polnilnega zraka.

Ravno tako kot pri običajnih avtomobilskih pnevmatikah, je treba tlak polnilnega zraka v pnevmatikah avtodoma preverjati vsaj enkrat na tri tedne, četudi avtodoma nekaj mesecev ne nameravate uporabljati. Če boste vzdrževali pravilen tlak, boste podaljšali življenjsko dobo pnevmatik.

Tread depth

Preverite globino profila.

Ko preverjate tlak v pnevmatikah, preverite še globino profila. To storite tako, da opazujete indikator obrabe na pnevmatikah ali uporabite merilnik globine profila.

manufacturer´s vehicle handbook

Poskrbite, da skupna masa avtodoma ne bo presegala indeksa nosilnosti pnevmatik.

Če želite, da ostanejo pnevmatike avtodoma nepoškodovane, in če želite poskrbeti za svojo varnost, obvezno upoštevajte navodila glede mase. Največjo skupno maso vozila boste našli v proizvajalčevih navodilih za uporabo vozila.

Poskrbite za enakomerno porazdelitev mase avtodoma. 

Da se ena ali dve pnevmatiki avtodoma ne bosta bolj obrabljali od ostalih, poskrbite za enakomerno porazdelitev mase po vseh štirih pnevmatikah. Če ne veste, kako se preveri porazdelitev mase, naj vam vozilo pregleda usposobljen vulkanizer.

Tire storage

Ko vozila ne uporabljate, prekrijte pnevmatike.

Če imate avtodom po več mesecev parkiran na dovozu do hiše, na ulici ali v garaži, prekrijte pnevmatike in tako preprečite staranje zaradi izpostavljenosti ultravijoličnim žarkom.