Izdelki za avtomobile / dostavna vozila / vozila 4x4

Aquaplaning

Akvaplaning

Kaj je akvaplaning in kako se mu lahko izognemo?

Glavna dejstva: zmanjšajte verjetnost pojava akvaplaninga.

  • Redno preverjajte tlak polnilnega zraka vseh pnevmatik.
  • Skrbite za ustrezno globino profila. Zakonsko določena najmanjša globina profila je 1,6 mm.
  • Med vožnjo v dežju zmanjšajte hitrost in držite večjo varnostno razdaljo do drugih vozil.

Zakonodaja določa, da morajo imeti pnevmatike za vožnjo po javnih cestah profil. Glavna naloga profila je, da odvaja vodo, ki lahko v deževnem vremenu vpliva na naležno ploskev med pnevmatiko in podlago, in da vozilu zagotavlja oprijem in vlečno sposobnost.

Med hitro vožnjo po mokri cesti se lahko med pnevmatiko in voziščem ustvari vodni klin. Pnevmatika izgubi stik s cesto in vozilo se ne odziva več na krmilne ukaze. Temu pojavu rečemo akvaplaning. 

Če se pnevmatike med akvaplaningom ne morejo dobro oprijeti ceste, ima to resne posledice za varnost avtomobila. Voznik dejansko izgubi nadzor nad vozilom in ne more zavirati, krmiliti niti pospešiti.

Verjetnost pojava akvaplaninga je največja takrat, ko se zaradi močnega naliva na cesti nabere veliko vode. Pojavi se lahko tudi takrat, ko je asfaltna površina tako neravna, da se začnejo nabirati globoke in obsežne luže.

Nevarnost pojava akvaplaninga in posledično nesreče lahko zmanjšamo na več načinov:

  • skrbimo, da so avtomobilske pnevmatike vedno napolnjene do ustreznega tlaka polnilnega zraka, 
  • redno preverjamo globino profila, da ne pade pod zakonsko predpisano najnižjo vrednost 1,6 mm,
  • redno pregledujemo pnevmatike in jih pravočasno zamenjamo, če niso več ustrezne kakovosti, 
  • v deževnem vremenu vozimo počasneje.

Zavedati se moramo, da je zadostna globina profila vedno ključna, ne le v ekstremnih razmerah. Če imamo obrabljene pnevmatike, je tudi med počasno vožnjo večja nevarnost nesreče ali trčenja.

Zamenjajte pnevmatike, ko se profil obrabi do globine 1,6 mm.

Nove pnevmatike lahko pri hitrosti 80 km/h odvedejo vse do 30 litrov vode na sekundo. Toda profil pnevmatike se z vožnjo obrablja. To pomeni, da se globina profila zmanjšuje, pnevmatika pa je sposobna odvesti čedalje manj vode.

Ko ima avtomobilska pnevmatika samo še 1,6 mm profila, je izpodrivanje vode že močno zmanjšano. 

Ko ima pnevmatika še 3 mm profila, še vedno lahko izpodrine precej vode.

Od te točke naprej pa se tveganje pojava akvaplaninga zelo poveča. Obrabljen profil poleg tega vpliva tudi na zavorno učinkovitost. Testi so pokazali, da traja vedno dlje, da se avtomobil povsem zaustavi, čim bolj obrabljen profil imajo njegove pnevmatike.

Aquaplaning: Braking distances

V testu, ki smo ga opravili na Continentalovem testnem poligonu Contidrom, se je zavorna pot pnevmatik z najmanjšo zakonsko dovoljeno globino profila 1,6 mm podaljšala za 6,8 m v primerjavi s pnevmatiko s polno globino profila 8 mm. Pnevmatike s 3 mm globine profila so do popolne zaustavitve potrebovale le 2,2 m več v primerjavi s tistimi s polno globino.

Indikatorji globine profila pnevmatike

Pnevmatike imajo profil po celotnem obodu. Globino profila je z merilnikom treba izmeriti v glavnih kanalih, ki so pri sodobnih pnevmatikah opremljeni tudi z indikatorji obrabe.

V večini evropskih držav je zakonsko predpisana najmanjša globina profila za varno vožnjo z avtomobilom 1,6 mm. Ko doseže to vrednost, je pnevmatike treba zamenjati.

Poskrbite za najboljšo možno učinkovitost svojih pnevmatik z njihovim rednim pregledovanjem in pravočasno menjavo z novimi. Poleg tega pazite, da bodo vse štiri pnevmatike imele enak profil. Nazadnje, na vsaki posamezni osi naj bo vedno nameščen par pnevmatik z enako globino profila.

Da bi lažje ugotovili, koliko profila še ostaja na pnevmatikah, smo pri Continentalu med kanale profila dodali še "indikatorje za mokro vreme". Ti indikatorji so visoki 3 mm in umeščeni med profilne bloke.

Ko se profil obrabi do višine teh indikatorjev, je primeren čas za preventivno zamenjavo pnevmatik z novimi.

Kaj storiti, če nas doleti akvaplaning?

Ne glede na to, ali se vozijo z novimi ali starejšimi pnevamtikami, bi morali vozniki na mokrem vozišču vedno upočasniti, s čimer se zmanjša tveganje pojava akvaplaninga.

Če pa pride do akvaplaninga, kar je še vedno možno glede na vremenske in vozne razmere, ki jih voznik ne more preprečiti, je priporočljivo, da voznik takoj spusti plin in pritisne sklopko. Čim manj naj obrača volanski obroč in naj ne sunkovito zavira.

Če pa obstaja nevarnost trčenja ali hude nesreče, je treba takoj potegniti ročno zavoro. V večini primerov bodo imela zadnja kolesa še vedno dovolj oprijema, da bo vozilo upočasnilo.

Čim pnevmatike spet dobijo stik s cesto in se povrne oprijem, je varno spet nadaljevati z vožnjo z manjšo hitrostjo.

Poiščite ustrezno pnevmatiko

Najhitrejša pot do popolne pnevmatike.