Izdelki za avtomobile / dostavna vozila / vozila 4x4

Driving in heavy rain

Vožnja v močnem dežju

Nasveti za varno vožnjo v močnem dežju

V mokrem vremenu so vozne razmere lahko drugačne. Vožnja v dežju je veliko zahtevnejša od vožnje v lepem vremenu. V nadaljevanju je nekaj nasvetov za varno vožnjo v mokrih razmerah.

Vas je med vožnjo ujel naliv? Zaradi močnega dežja slabše vidimo in se težje ustavimo. Poleg tega mokro vreme prinaša še druge nevarnosti, kot na primer akvaplaning.

Nove pnevmatike ali primerno vzdrževane pnevmatike z optimalno globino profila bodo prispevale k varnejši vožnji v dežju. Vse ostalo je odvisno od previdne in vestne vožnje.

Naša tri glavna pravila za varno vožnjo v močnem dežju

  • Zmanjšajte hitrost. To je najbolj samoumevno pravilo. Vozite izpod omejitve hitrosti. Čim počasneje boste vozili, tem boljši nadzor nad vozilom boste imeli in tem lažje bo zavirati.

  • Prižgite luči. Prižgite žaromete, saj boste tako bolj vidni, in preverite, da vaše zavorne luči pravilno delujejo. V številnih državah je uporaba žarometov v dežju zakonsko predpisana. Za optimalno varnost v dežju jih prižgite.

  • Ohranjajte večjo varnostno razdaljo do drugih vozil. Dajte drugim voznikom več prostora. Podvojite razdaljo med svojim vozilom in vozilom pred vami. Pot ustavljanja se v mokrih razmerah podaljša. S tem se boste izognili tudi pršenju, ki ga povzročajo druga (še zlasti večja) vozila in ki lahko ravno tako poslabša vidljivost.

Ta tri glavna pravila so bistvena za varnost v mokrih razmerah. Vendar je poleg teh pravil dobro o vožnji v obilnem deževju vedeti še kaj več. Berite naprej, saj vas čaka še več nasvetov za varno vožnjo na mokrih cestah.

Zelo previdno ob prvem dežju po daljšem obdobju.

Prvi dež po daljšem suhem obdobju lahko ustvari ene od najbolj nevarnih voznih razmer. Zakaj? Dež se pomeša z oljem in drugimi snovmi na cesti in tako postane podlaga še posebej spolzka. V takih razmerah je še veliko večja nevarnost, da boste izgubili nadzor.

Previdno zaviranje je ključno.

V mokrem vremenu se zavore ne bodo odzvale tako hitro kot v suhih razmerah. Med vožnjo bodite pozorni na dogajanje kar najdlje pred seboj in upočasnite tako, da spustite plin, namesto da bi pohodili zavoro. Zavore uporabite le, ko je to res potrebno. Ob nenadnem zaviranju na mokri cesti vam avtomobil lahko zdrsne.

Vozite brez tempomata.

V dežju izklopite tempomat. Avtomobil je v takem vremenu treba imeti povsem pod nadzorom.

Poiščite ustrezno pnevmatiko

Najhitrejša pot do popolne pnevmatike.