Izdelki za avtomobile / dostavna vozila / vozila 4x4

Detail of Continental all-season tire

Kako delujejo celoletne pnevmatike

Vse, kar morate vedeti o celoletnih pnevmatikah

A car driving on wet roads in rainy weather

Glavna dejstva: ključne stvari, ki jih morate vedeti o celoletnih pnevmatikah:

  • V celoletnih pnevmatikah so združene najboljše lastnosti zimskih in letnih pnevmatik in dobro se odrežejo tako v toplem kot hladnem vremenu ter tako v mokrih kot v suhih vremenskih razmerah.
  • Celoletne pnevmatike pomenijo, da voznik lahko vse leto uporablja isti komplet pnevmatik in mu jih ob koncu sezone ni treba menjati.
  • Lokalno podnebje je ključnega pomena. Celoletne pnevmatike so zasnovane tako, da se dobro obnesejo v zmernejšem podnebju.
  • Z rednim pregledovanjem in vzdrževanjem pnevmatik poskrbimo za njihove optimalne zmogljivosti in varnost.

V celoletnih pnevmatikah so torej združene tehnologije izdelave letnih in zimskih pnevmatik, rezultat pa je ena robustna in vsestransko uporabna pnevmatika, ki se najbolje obnese v milejših vremenskih razmerah. Oglejmo si to vsestransko pnevmatiko pobližje.

Alternativa menjavam med letnimi in zimskimi pnevmatikami

Sezonske pnevmatike nudijo najboljše zmogljivosti v pogojih, za katere so bile namensko zasnovane. Številnim lastnikom pa so menjave pnevmatik vsakih šest mesecev neprikladne. Če torej avtomobil uporabljate v zmernem podnebju, so celoletne pnevmatike morda prave za vas. Namestite jih in se nato z istim kompletom preprosto vozite v dežju, soncu ali celo rahlem snegu. 

V čem se celoletne pnevmatike razlikujejo od drugih vrst pnevmatik?

A woman driving a small car in the city

Continentalove celoletne pnevmatike združujejo lastnosti letnih in zimskih pnevmatik ter tako nudijo hibridno rešitev, ki voznikom ponuja najboljše iz obeh svetov, če se ne vozijo v ekstremnih vremenskih razmerah.

Imajo primerno globok profil, ne preplitev in ne preglobok, ki zagotavlja, da ima voznik skozi vse leto ves čas poln nadzor nad vozilom.

Prilagodljiva celoletna gumena zmes vozniku nudi vrhunske zmogljivosti na zasneženih in mokrih zimskih cestah. Celoletne pnevmatike imajo prožno zasnovan profil z odprtimi rameni in minimalnim številom lamel, da lahko zagotovijo dobro zavorno učinkovitost tudi na suhih in mokrih poletnih cestah.

Skratka, ključni podatek je, da so zimske in letne pnevmatike posebej prilagojene za to, da se najbolje obnesejo v vremenskih razmerah, za katere so bile zasnovane, medtem ko se celoletne pnevmatike lahko kosajo z vsemi vremenskimi razmerami, razen ekstremnih.

NAJBOLJŠE CELOLETNE PNEVMATIKE ZA NAJBOLJŠE ZMOGLJIVOSTI SKOZI VSE LETO

Naši izjemni rezultati s testov so zgovorni. Continentalove večkrat nagrajene pnevmatike se odlično izkažejo na neodvisnih testih pnevmatik in so natanko takšne pnevmatike, kakršne potrebujete skozi vse leto. Izvolite, izberite si svoj model.


Za koga so primerne celoletne pnevmatike?

A car driving on a motorway

Če se vozite po krajih z zmernejšim podnebjem, so celoletne pnevmatike za vas lahko prikladnejša izbira. To velja za številne vrste vozil. Naše celoletne pnevmatike so na voljo v primernih velikostih za limuzine, kombilimuzine in druge manjše modele ter športne terence.

Naše pnevmatike so izpopolnjene za manjši kotalni upor, zato imajo precej manjšo porabo, kar pomeni, da so primerna alternativa tudi za električna vozila.

V nekaterih delih sveta se zahteva, da morajo biti pnevmatike opremljene s piktogramom snežinke z goro v ozadju. Poskrbeli smo tudi za to. Četudi celoletne pnevmatike priporočamo le za zmerno podnebje, je ves naš program celoletnih modelov odobren tudi za zimsko uporabo.


Vzdrževanje celoletnih pnevmatik

 

Celoletne pnevmatike potrebujejo redno vzdrževanje, tako kot vse ostale pnevmatike. Z rednim vzdrževanjem poskrbimo za boljše zmogljivosti, vodljivost in oprijem vozila za udobno vožnjo, hkrati pa pripomoremo k daljši življenjski dobi pnevmatik. Ne glede na to, ali uporabljate zimske, letne, praznovozne ali celoletne pnevmatike, vedno upoštevajte ta navodila:

  • Redno preverjajte tlak polnilnega zraka v pnevmatikah, pri čemer se ravnajte po vrednostih tlaka na sprednji in zadnji osi, ki so navedene v navodilih za uporabo vozila. 
  • Četudi je vaš avtomobil opremljen s sistemom za nadzor tlaka v pnevmatikah, Continental svetuje, da iz previdnosti enkrat ali dvakrat mesečno rutinsko preverite tlak. 
  • Ko preverjate tlak v pnevmatikah, vedno preverite še globino profila. To storite tako, da opazujete indikator obrabe na pnevmatikah ali uporabite merilnik globine profila.