Izdelki za avtomobile / dostavna vozila / vozila 4x4

Car driving through a city during autumn

Celoletne pnevmatike: globina profila, zakonodaja o pnevmatikah in kdaj je treba zamenjati pnevmatike

 

Glavna dejstva: ključne stvari, ki jih morate vedeti o celoletnih pnevmatikah, varnosti in zakonodaji o pnevmatikah

  • Ali so celoletne pnevmatike primerne za vas, je odvisno od podnebja, v katerem živite.
  • Pnevmatike so zasnovane tako, da se v zmernem oziroma milem podnebju dobro obnesejo vse leto.
  • Continentalove celoletne pnevmatike izpolnjujejo zakonodajo o pnevmatikah večine držav. Skladnost z zakonodajo označuje piktogram snežinke z goro v ozadju, ki je umeščen na bočnicah pnevmatik. Da pa bi se izognili kaznim in poskrbeli za varnost, je vedno najbolje preveriti lokalno zakonodajo o zimskih pnevmatikah.
  • Redno preverjajte globino profila celoletnih pnevmatik ter tako poskrbite za optimalen oprijem in varnost.


Če razmišljate o nakupu ali ste že kupili celoletne pnevmatike, morate poznati nekatere pomembne podatke o njihovi varnosti, o globini profila in zakonodaji. V tem članku obravnavamo naštete vidike, da boste temeljito seznanjeni z vsem, kar je treba vedeti o celoletnih pnevmatikah.Pa začnimo.

Kdaj je primeren čas za namestitev celoletnih pnevmatik?

Celoletne pnevmatike lahko na vozilo namestimo kadarkoli, saj so izdelane tako, da se v zmernem podnebju dobro obnesejo vse leto. Continentalove celoletne pnevmatike so zasnovane s ciljem ponuditi impresiven oprijem tako v poletnih kot zimskih razmerah ter dobro zavorno učinkovitost na suhih in mokrih cestah ter celo ob plundri. Poleg tega omogočajo veliko prevoženih kilometrov in varčno vožnjo.

Če živite v deželi z zmernim podnebjem in se ne srečujete s hudimi zimskimi ali ekstremnimi poletnimi vremenskimi razmerami, so celoletne pnevmatike za vas odlična izbira, saj nudijo izjemne celoletne zmogljivosti in so za voznika tudi veliko prikladnejše.

Kaj je zmerno podnebje, ko je govora o pnevmatikah?

Car driving through a city in the snow

V zmernem podnebju se temperature le redko spustijo pod ledišče. Voznik se občasno lahko sreča z zahtevnejšimi voznimi razmerami, kot so močno sneženje, poledica in hud mraz.

Če se soočate s hudimi zimskimi razmerami s poledico in snegom, potem raje izberite sezonske pnevmatike. Zimske pnevmatike se običajno uporabljajo od oktobra do aprila, letne pa od aprila do septembra.

Zapomniti si je treba predvsem to, da so letne in zimske pnevmatike zasnovane posebej za točno določene in pogosto ekstremne vremenske razmere, medtem ko so celoletne pnevmatike odlične vsestranske pnevmatike. Če niste povsem prepričani, katere pnevmatike so prave za vas, se posvetujte s svojim trgovcem.

NAJBOLJŠE CELOLETNE PNEVMATIKE ZA NAJBOLJŠE ZMOGLJIVOSTI SKOZI VSE LETO

Naši izjemni rezultati s testov so zgovorni. Continentalove večkrat nagrajene pnevmatike se odlično izkažejo na neodvisnih testih pnevmatik in so natanko takšne pnevmatike, kakršne potrebujete skozi vse leto. Izvolite, izberite si svoj model.


Poučite se o zakonodaji o pnevmatikah, ki velja pri vas.

Continentalove celoletne pnevmatike se ponašajo s piktogramom snežinke z goro v ozadju na bočnici, ki pomeni, da so te pnevmatike primerne za vožnjo pozimi in skladne z zakonodajo o pnevmatikah večine držav. To pomeni, da vam jih pred zimo ne bo treba zamenjati. Vendar je dobro dodatno preveriti veljavne predpise v državi, kjer živite ali kamor nameravate potovati. Preberite zakonodajo o zimskih pnevmatikah, ki velja pri vas, da vas ne doleti kazen in da si zagotovite varnost.

Pomen globine profila celoletne pnevmatike

Person checking their tire tread using a tread depth gauge

Vaše pnevmatike tvorijo bistveno vez med vašim vozilom in cesto. Zaradi tega je profil vaših celoletnih pnevmatik tako zelo pomemben. Profil je tisti, ki se med vožnjo oprijema ceste. Če ni dovolj globok, vaše vozilo torej ne bo imelo dovolj oprijema in njegova zavorna pot se bo podaljšala, premalo globoki kanali v profilu pa bodo otežili nadzor nad vozilom v mokrih razmerah in povečali nevarnost pojava akvaplaninga.

Zaradi varnosti vam pri Continentalu toplo priporočamo, da vsak mesec preverite globino profila. To storite tako, da opazujete indikatorje obrabe, ki so razvrščeni v razmakih med kanali v profilu pnevmatik, ali uporabite merilnik globine profila.