Izdelki za avtomobile / dostavna vozila / vozila 4x4

Car driving through pouring rain 

Priročnik pri nakupu celoletnih pnevmatik

Vse, kar morate vedeti o nakupu celoletnih pnevmatik

 

Glavna dejstva: katere celoletne pnevmatike so najprimernejše za vas?

  • Celoletne pnevmatike so primerne za širok nabor vozil od osebnih avtomobilov do športnih terencev, električnih vozil in poltovornjakov.
  • Continentalove celoletne pnevmatike se ponašajo s simbolom M+S ter piktogramom snežinke z goro v ozadju, kar pomeni, da so primerne za zimsko vožnjo in skladne z zakonodajo o zimskih pnevmatikah večine držav.
  • Continentalove celoletne pnevmatike so primerne za električna vozila, saj brez težav prenesejo večjo maso teh vozil in njihovo sposobnost, da takoj razvijejo velik navor. 
  • Continentalov prodajni program celoletnih pnevmatik višjega razreda obsega pnevmatike za vse športne terence.

Celoletne pnevmatike voznikom lahko ponudijo najboljše iz obeh svetov: njihov profil je po globini primeren za večino vremenskih razmer in ima impresivno življenjsko dobo, vozniki pa imajo eno obveznost manj, saj jim ni treba vsako leto ob menjavi letnih časov menjavati in pospravljati zimskih oziroma letnih pnevmatik. Če živite na območju z zmernim podnebjem, so za vas lahko popolna rešitev.

Sezonske pnevmatike pa so najboljša izbira, če živite v krajih s hudimi zimami ali vročimi poletji.

Tu lahko preberete več o tem, ali so celoletne pnevmatike primerne za vas, odkrijete najboljše celoletne pnevmatike za osebne avtomobile, električne avtomobile, športne terence in poltovornjake ter se naučite prepoznati simbol celoletne pnevmatike na bočnici.

Kaj moramo upoštevati pred nakupom celoletnih pnevmatik

Razmislite, kje in kako pogosto se boste vozili. Če se želite s svojim športnim terencem udobno voziti po mestu, hkrati pa se morate pogosto podati tudi na teren, boste potrebovali pnevmatike takšne znamke, ki je primernejša za vse terene in ima najboljšo oceno za oprijem ter zajamčeno majhno obrabo profila. Morda pa vozite osebni avtomobil in z njim večino časa prebijete v mestnem okolju? Če je tako, se je morda smiselno osredotočiti na zavorno učinkovitost, porabo goriva in odpornost proti akvaplaningu.

Vaša varnost in brezskrbnost sta seveda naša poglavitna skrb. Iskalnik pnevmatik Continental je naš pomočnik pri nakupu pnevmatik, ki vam lahko pomaga pri izbiri popolnih novih pnevmatik za vaše vozilo:

NAJBOLJŠE CELOLETNE PNEVMATIKE ZA NAJBOLJŠE ZMOGLJIVOSTI SKOZI VSE LETO

Naši izjemni rezultati s testov so zgovorni. Continentalove večkrat nagrajene pnevmatike se odlično izkažejo na neodvisnih testih pnevmatik in so natanko takšne pnevmatike, kakršne potrebujete skozi vse leto. Izvolite, izberite si svoj model.


Kako izgleda simbol celoletne pnevmatike na bočnici?

Close-up of an all-season Continental tire showing the ‘M+S’ and 3PMSF symbols

Na bočnici pnevmatike najdemo mnogo informacij o pnevmatiki, če jih seveda znamo prebrati.

Da boste res prepričani, da bodo vaše izbrane celoletne pnevmatike lahko zagotovile optimalne zmogljivosti v vseh vremenskih razmerah, razen tistih najbolj ekstremnih, preverite, ali imajo na bočnici oznako "M+S" in piktogram snežinke z goro v ozadju.

Oznaka M+S pomeni, da je pnevmatika primerna za vožnjo po blatu in snegu (M+S pomeni "mud and snow"), piktogram snežinke z goro v ozadju pa pomeni, da so strokovnjaki potrdili, da je pnevmatika varna za vožnjo po snegu. Piktogram snežinke z goro v ozadju pomeni še, da je pnevmatika primerna za uporabo v regijah, kjer so zakonsko predpisane zimske pnevmatike.

Continentalove celoletne pnevmatike imajo obe oznaki, zato so vsestransko uporabne in res odličen nakup. Toda če se vozite v hudih zimskih razmerah, kjer se temperature pogosto spustijo pod ledišče, morate uporabljati zimske pnevmatike.

Sezonske ali celoletne pnevmatike za električna vozila?

An EV plugged into charge point with tires in full view

Električna vozila so prihodnost, saj imajo veliko manjši ogljični odtis, vendar pa hkrati veliko bolj obremenijo pnevmatike. Zakaj?Avtomobilske baterije so težke, zato so pnevmatike pod večjim pritiskom, dodatno pa jih obremenjuje ter obrablja njihovo tekalno plast velik navor, ki ga praktično v trenutku razvijejo električni avtomobili. Zaradi dodatne teže se podaljša tudi zavorna pot.

Če vozite električni avtomobil, morate v bistvu še bolj skrbeti za svoje pnevmatike, naj bodo sezonske ali celoletne, in izbrati močnejše pnevmatike, kot bi jih potrebovali za avtomobil z motorjem z notranjim zgorevanjem.

Za električno vozilo se z več vidikov zdi najbolje, če glede na letni čas izmenoma uporabljamo letne in zimske pnevmatike. Toda Continentalove celoletne pnevmatike so izdelane na podlagi najnovejših raziskav in z uporabo najsodobnejše tehnologije, zato so primerne tudi za električna vozila, kjer dosegajo dolgo življenjsko dobo tekalne plasti tudi ob dodatnih obremenitvah.

Katere celoletne pnevmatike so najprimernejše za športni terenec?

A SUV with all-season tires

Za športne terence Continental ponuja bogat izbor celoletnih pnevmatik, ki se uvrščajo med najboljše v svojem razredu in imajo zajamčeno dolgo življenjsko dobo tekalne plasti.

  • Če vozite cestni terenec oziroma križanec, se najverjetneje vozite predvsem po naselju. Continentalove celoletne pnevmatike nudijo odlično vodljivost vse leto, zelo dober izkoristek goriva in dodatno še tehnologijo za zmanjševanje kotalnega hrupa, da je vožnja res tiha in udobna.
  • Zaradi teže baterije e-športnega terenca in njegovega takojšnjega navora mora biti gumena zmes, iz katere so izdelane celoletne pnevmatike za električna vozila, še posebej trpežna, da lahko zagotovi najboljši možen oprijem in zavorno učinkovitost. Če pa se želite s svojim e-športnim terencem kdaj zapeljati tudi po terenu, boste morali poiskati pravo ravnovesje med bolj enakomerno tekalno plastjo z manjšim kotalnim uporom in pa optimalnim oprijemom za terensko vožnjo.
  • Zelo zmogljivi športni terenci potrebujejo vrhunske pnevmatike, ki jim zagotavljajo izjemno vodljivost in kar najboljši oprijem, hkrati pa dlje obstojen profil. V našem centru za razvoj zelo zmogljivih tehnologij High-Performance Technology Center (HTPC) stalno razvijamo inovativne tehnologije, s katerimi izboljšujemo najzmogljivejše pnevmatike, ter snujemo nove profile pnevmatik, s katerimi želimo omogočiti, da bi zelo zmogljivi športni terenci med vožnjo razvili ves svoj potencial. 

Brez skrbi, ko je govora o varnosti, zmogljivostih in učinkovitosti celoletnih pnevmatik, Continental poskrbi za vse.