Izdelki za avtomobile / dostavna vozila / vozila 4x4

Taste success with BlackChili

Okusite uspeh z zmesjo BlackChili

Tehnologija gumenih zmesi, vroča kot še nikoli

Če bi šele prvič slišali za BlackChili, bi morda pomislili, da se so se pri Continental Tires podali v živilsko industrijo. Toda to ni babičin skrivni recept za hranljiv krožnik čilija, je revolucionarna gumena zmes za tekalno plast pnevmatik, ki jo izjemno cenijo tako kolesarji kot vozniki. Cenijo jo, ker ima naša patentirana gumena zmes BlackChili nepremagljivo dober oprijem, hitrost in obstojnost, kar pomeni cestne zmogljivosti, ki niso le zanesljive, temveč tudi precej … začinjene.

black chili logo

Gumeno zmes BlackChili izdelujejo izključno v Continentalovi tovarni v Korbachu v Nemčiji in združuje najsodobnejše polimere s posebej razvitimi sajastimi delci in polnili. Od te tehnologije imajo korist tako avtomobili kot kolesa. Če pnevmatike z gumeno zmesjo BlackChili namestijo na svoje kolo, se kolesarji lahko povsem samozavestno podajo na pot, naj bo to razgiban spust po strmem klancu z gorskim kolesom ali dirka na čas s cestnim kolesom. Če pnevmatike namestijo na avtomobil, vozniki lahko pričakujejo maksimalen oprijem med pospeševanjem, vožnjo skozi zavoje in zaviranjem na mokrih in suhih cestah.

Izboljšanje je izjemno. Toda ni se treba zanašati samo na naše besede. Elitni profesionalni kolesarji se že dolgo zanašajo na to izjemno gumeno zmes za pnevmatike. Geraint Thomas z ekipo Sky je na največji kolesarski dirki na svetu, dirki po Franciji, zmagal s pnevmatikami Competition Pro LTD, ki so izdelane z zmesjo BlackChili. In na letošnji dirki po Španiji, sedem od 22 ekip, ki bodo sodelovale na tritedenski dirki po Španiji, v svojih ročno izdelanih pnevmatikah uporablja gumeno zmes BlackChili.

Skrivnost je v dobro pripravljeni zmesi

Kako je torej nastala ta legendarna gumena zmes? V Continentalovih raziskovalno razvojnih laboratorijih v Korbachu se naša prizadevna ekipa inženirjev spopada z enim od temeljnih problemov konstrukcije pnevmatik. Delovne lastnosti gumene zmesi pnevmatike v bistvu določajo trije medsebojno povezani dejavniki:

 

  • Oprijem
  • Kotalni upor
  • Prevoženi kilometri

 

Največji izziv je, da čim dosežeš izboljšanje na enem področju, se zmogljivosti na vsaj enem od ostalih dveh poslabšajo. Gumena zmes, ki na primer ponuja maksimalen oprijem, se bo hitreje obrabljala in počasneje kotalila. Obratno ima gumena zmes, ki je dodelana za večje hitrosti ali večjo obstojnost, slabši oprijem.

Gumena zmes BlackChili je drugačna, ker izkorišča najsodobnejše inovacije v raziskavah polimerov in drugih surovin. V prvem koraku rafiniramo preverjen naravni kavčuk s posebnimi sintetičnimi gumami, s čimer pridobimo zelo zmogljivo zmes za tekalno plast. Nato zmesi dodamo posebne nanometrske ogljikove sajaste delce. Na koncu dodelamo še površinske in oblikovne lastnosti, da bo pnevmatika kar najbolj uporabna.

Rezultat je ta, da gumena zmes BlackChili nudi povsem novo raven zmogljivosti. V primerjavi z našo prejšnjo najboljšo gumeno zmesjo s siliko – Activated Silica Compound – imajo pnevmatike BlackChili 30 % boljši oprijem, 26 % manjši kotalni upor in dosegajo 5 % več prevoženih kilometrov. Prednosti z vidika hitrosti in oprijema so hitro opazne, tako pri kolesarskih kot avtomobilskih pnevmatikah.

Poleg tega se znanost, ki stoji za zmesjo BlackChili, stalno razvija: recepturo gumene zmesi lahko prilagodimo posameznim zahtevam novih pnevmatik Continental, ki jih izdelamo v tovarni v Korbachu. Z drugimi besedami, pnevmatiko je mogoče prikrojiti konkretnim potrebam vozila. Tehnologija gumene zmesi BlackChili pa je tako občutljiva in zapletena, da je ni mogoče izdelovati nikjer drugje na svetu.

Maksimalen oprijem za kolesarje in voznike

Inovativnost gumene zmesi BlackChili lahko osebno izkusite na dveh ali na štirih kolesih, saj so zmogljive pnevmatike iz te zmesi na voljo tako za kolesa kot za avtomobile. Tu je le nekaj primerov po meri izdelanih receptur, ki so na voljo za naše prvovrstne pnevmatike.

New content item

Avtomobili / SportContact 6
Za pnevmatiko SportContact 6 smo razvili novo gumeno zmes za večjo prožnost, Micro Flexibility Compound, ki zagotavlja optimalen stik med pnevmatiko in voziščem. Gumena zmes zagotavlja krajšo zavorno pot in boljše pospeševanje pri visokih in nizkih temperaturah v mokrih in suhih vremenskih razmerah.

New content item

Kolesa / Continental Grand Prix 4000 SII
Za športnike, ki iščejo idealno kombinacijo udobja, hitrosti in majhnega kotalnega upora, je Grand Prix 4000 SII najboljša vsestranska pnevmatika. Gumena zmes BlackChili poskrbi za odličen oprijem, veliko prevoženih kilometrov in učinkovito kotaljenje, pnevmatika pa ima za dodatno varnost še zaščitni vstavek pred predrtjem Vectran.

wintercontactTS860

Avtomobili / WinterContact TS 860
Gumena zmes Cool Chili je različica gumene zmesi BlackChili, ki je bila razvita posebej za pnevmatike WinterContact TS 860. To je gumena zmes s siliko za maksimalen oprijem, ki ostane prožna v vseh vremenskih razmerah, opazno izboljša zavorno učinkovitost in zagotavlja odličen oprijem na mokrem.

New content item

Kolesa / Mountain King
Pnevmatika Mountain King ima nadpovprečno dober oprijem in se hitro kotali, zato je odlična sopotnica za raziskovanje neutrjenih stez in hribovitega terena. Neprekinjen osrednji del profila in oprijemni profilni bloki ob straneh so izdelani iz gumene zmesi BlackChili, uporabljena tehnologija ProTection – trije vložki v bočnicah in štirje pod tekalno plastjo – pa pomeni, da je pnevmatika kot celota trpežnejša in manj dovzetna za poškodbe.