Izdelki za avtomobile / dostavna vozila / vozila 4x4

stage_image

Medijski Center

Nova pnevmatika SportContact 6 – zelo zmogljiva z vidika vodljivosti, oprijema in varnosti

02/09/2015
  • Odlična športna pnevmatika z novo gumeno zmesjo, novo tehnologijo izdelave tekalne plasti in novo strukturo
  • Pomembno izboljšanje vodljivosti na suhem ter natančnosti krmiljenja in primernost za velike hitrosti

Continentalova nova pnevmatika SportContact 6 je odlična športna pnevmatika za segment zelo zmogljivih vozil. V primerjavi s svojo predhodnico nudi zelo izboljšano vodljivost in natančnost krmiljenja ter je primerna za še večje hitrosti. Da bi te izboljšave – nekatere tudi do 14-odstotne – prenesli na cesto, so tehniki v Hannovru ponovno preučili kemijsko sestavo in zasnovo tekalne plasti ter strukturo pnevmatike. Odslej bo na razpolago 41 dimenzij za platišča s premerom od 19 do 23 palcev.

1

Gumena zmes z izjemnim oprijemom: "Black Chili" poskrbi za optimalno interakcijo s cesto

Kemiki pri Continentalu, specialistu za pnevmatike, so želeli dodatno izboljšati učinkovitost nove pnevmatike SportContact 6, zato so še nadgradili tehnologijo gumene zmesi za tekalno plast, poimenovane Black Chili. Pri novi pnevmatiki SportContact 6 za optimalen oprijem - tudi ko je pnevmatika prignana do skrajnosti - skrbita dva dejavnika: gumena zmes je zasnovana tako, da se prilega ob hrapavo površino ceste. Hkrati začasne atomske povezave med gumeno zmesjo pnevmatike in voziščem poskrbijo za dober oprijem, saj delujejo kot majhni vakuumski priseski na nanoskopski ravni. Oba dejavnika skupaj zagotavljata najboljši možen oprijem v vseh smereh – med zaviranjem, zavijanjem in pospeševanjem tako na mokri kot na suhi cesti.

1

Zasnova tekalne plasti: podporni profilni bloki za popolno vodljivost

Continentalovi projektanti pnevmatik so želeli doseči še posebej natančno vodljivost in hitro odzivnost na krmiljenje, zato so pri doseganju optimalnega prenosa sil uporabili inovativno tehnologijo vektoriranja sil. Ta tehnologija umešča različne elemente tekalne plasti na notranjo in zunanjo stran ter v osrednji del pnevmatike. Tri oziroma štiri osrednja rebra - odvisno od velikosti pnevmatike - ter notranja rama pnevmatike zagotavljajo maksimalen prečni prenos sil, s čimer se opazno izboljša neposredni prenos krmilnih ukazov na asfalt. Ker je med vožnjo skozi zavoje zunanji del pnevmatike podvržen večjim silam kot notranji, so robovi reber zasnovani asimetrično. S tem se poveča stabilnost reber, kar omogoča prenos večjih sil. Ko so projektanti izpopolnjevali zunanjo ramo pnevmatike, so skombinirali različne elemente profilnih blokov v eno večjo enoto. Široki profilni bloki na zunanjem delu tekalne plasti so povezani s prepletenimi elementi v drugi vrsti profilnih blokov. S tem profilni bloki podpirajo drug drugega med hitrim zavijanjem in poskrbijo za optimalen prenos prečnih sil.

Aralon 350, nov material za ojačitev pnevmatike: maksimalna varnost do hitrosti 350 km/h

Continentalova nova pnevmatika SportContact 6 je homologirana za hitrosti do 350 km/h. To ne pomeni samo, da mora pnevmatika zagotavljati popolno zavorno učinkovitost, vodljivost in stabilnost ohranjanja smeri, temveč mora biti njena struktura prilagojena tudi tem ekstremnim hitrostim in močnim sredobežnim silam, ki jim je ob tem podvržena. Da bi to dosegli, so si Continentalovi inženirji domislili inovativne strukture, ki nadzoruje močne sile v pnevmatiki in poskrbi za maksimalno varno vožnjo. Tu so uporabili inovativen material Aralon 350, ki je bil razvit posebej za pnevmatiko SportContact 6. To je sintetična nit, v katerem sva dve vlakni iz močnega aramidnega materiala tesno prepleteni z vlaknom iz prožnega najlona. Ta nit je nameščena pod tekalno plast kot enodelen vložek v vrhnji gumeni zmesi. Ta kompleksna struktura deluje kot dodaten jeklen pas in ponuja nadzorovano in varno obnašanje konture pnevmatike pri hitrosti vse do 350 km/h.


Pregled zmogljivosti: do 14 % boljše zmogljivosti

Z novo pnevmatiko SportContact 6 je Continental ponovno dosegel zelo velik napredek v primerjavi s sicer že zelo dobrim predhodnim modelom, pnevmatiko ContiSportContact 5 P. Natančnost krmiljenja je 14 % boljša, vodljivost na suhi cesti pa 11 %. Oprijem na dirkalni progi je 4 % boljši in splošne značilnosti oprijema na mokrem so pri novi pnevmatiki SportContact 6 še 2 % boljše od predhodnega modela. Tudi življenjska doba in udobje sta boljša, in sicer za 7 %.

Kontakt
Alexander Bahlmann
Alexander Bahlmann

Head of Media & Public Relations

Continental AG l Divison Tires

Büttnerstraße 25

30165 Hannover, Germany

+49 (0) 511 938 2615

+49 (0) 511 938 2455

Kontakt
Klaus Engelhart
Klaus Engelhart

Press Spokesman Passenger and Light Truck / Two-Wheel Tires

Continental AG l Divison Tires

Büttnerstrasse 25

30165 Hannover, Germany

+49 (0) 511 938 2285

+49 (0) 511 938 2455