Izdelki za avtomobile / dostavna vozila / vozila 4x4

stage_image

Medijski Center

Projekt "Naravni kavčuk iz regrata": znanstveniki prejeli priznanje Josepha von Fraunhoferja 2015

15/06/2015
  • Prestižna znanstvena nagrada biologoma iz Münstra in proizvajalcu pnevmatik Continental za skupni projekt
  • Naravni kavčuk iz regratovih korenin za bolj trajnostno pridobivanje gume – uspeh prvih testnih pnevmatik

Inštitut za molekularno biologijo in uporabno ekologijo Fraunhofer (IME, podružnica iz Münstra), Inštitut za biologijo rastlin in biotehnologijo Univerze v Münstru ter Continentalov sektor Tire iz Hannovra uspešno sodelujejo pri projektu, ki so ga poimenovali "RUBIN – Industrial Emergence of Natural Rubber from Dandelion" (industrijska proizvodnja naravnega kavčuka iz regrata). Glavni znanstveniki, ki delajo pri tem projektu, so sedaj prejeli prestižno nagrado Josepha von Fraunhoferja za svoje raziskave ruske vrste regrata (Taraxacum kok-saghyz) in razvoj prototipov avtomobilskih pnevmatik na osnovi regratovega kavčuka. Nagrado so v Wiesbadnu v Nemčiji včeraj prevzeli prof. Dirk Prüfer in dr. Christian Schulze Gronover (IME in Inštitut za biologijo rastlin in biotehnologijo) ter dr. Carla Recker (Continental). "Cilj tega skupnega projekta je razvoj postopka za industrijsko izkoriščanje regrata kot vira kavčuka. S kmetijskega vidika je to nezahtevna rastlina, ki jo je mogoče gojiti tudi na severni polobli in na zemljiščih, ki niso primerna za pridelavo hrane. To pomeni, da bi kavčuk lahko na primer pridobivali v bližini naših tovarn pnevmatik, kar bi omogočilo skrajšanje transportnih poti in zmanjšanje emisij CO2," je povedala dr. Carla Recker, vodja Continentalove ekipe, ki sodeluje pri razvoju tega obetavnega materiala.

"Natural Rubber from Dandelion" Project: Scientists Awarded Joseph von Fraunhofer Prize 2015

"V raziskavi smo odkrili, kateri geni spodbujajo nastajanje kavčuka in kateri ga zavirajo. To znanje smo uporabili pri razvoju rastlin, ki proizvedejo do dvakrat večjo količino naravnega kavčuka. Z majhnim poskusnim sistemom smo uspeli tudi pridobiti več kilogramov regratovega kavčuka. To nam odpira možnosti za povečanje na raven industrijske proizvodnje v tonah," sta povedala Prüfer in Schulze Gronover ob podelitvi nagrade. "Zelo smo počaščeni, da smo prejeli to prestižno priznanje za naš skupni projekt," je dodala dr. Carla Recker. "Z njim bo proizvodnja pnevmatik postala še bolj okolju prijazna, pri tem pa ne bomo ogrozili naših visokih standardov kakovosti niti poslabšali zmogljivosti naših izdelkov."

Projekt zaenkrat poteka zelo uspešno, saj so prve testne pnevmatike že preizkusili v poletnih in zimskih razmerah. Pnevmatike iz regratovega kavčuka imajo enakovredne lastnosti v primerjavi s pnevmatikami iz klasičnega naravnega kavčuka iz kavčukovca (Hevea brasiliensis). Continental namerava začeti s serijsko proizvodnjo pnevmatik iz regratovega kavčuka v petih do desetih letih. Več informacij o projektu je dostopnih na spletnem mestu www.taraxagum.de.

Fraunhofer od leta 1978 vsako leto podeljuje priznanja za izjemne znanstvene dosežke. Nagrade Josepha von Fraunhoferja so namenjene raziskovalcem, ki rešujejo uporabne probleme. Leta 2015 so bile podeljene tri nagrade Josepha von Fraunhoferja. Drugi dve nagradi od treh sta prejela inštitut Fraunhofer IWS iz Dresdna in Fraunhofer Institute for Integrated Circuits IIS (inštitut za integrirana vezja) iz Erlangna. Znanstveno nagrado podeljujejo od leta 1978 in je spomin na Josepha von Fraunhoferja (1787 – 1824), optika in fizika, ki je rezultate natančnega znanstvenega dela uporabljal pri razvoju inovativnih izdelkov.

Kontakt
Alexander Bahlmann
Alexander Bahlmann

Head of Media & Public Relations

Continental AG l Divison Tires

Büttnerstraße 25

30165 Hannover, Germany

+49 (0) 511 938 2615

+49 (0) 511 938 2455

Kontakt
Klaus Engelhart
Klaus Engelhart

Press Spokesman Passenger and Light Truck / Two-Wheel Tires

Continental AG l Divison Tires

Büttnerstrasse 25

30165 Hannover, Germany

+49 (0) 511 938 2285

+49 (0) 511 938 2455