Izdelki za avtomobile / dostavna vozila / vozila 4x4

stage_image

Medijski Center

Dirka Tour de France: Thomas, Movistar in Latour: Continentalovo slavje pod Slavolokom zmage

30/07/2018
New content item

  • Geraint Thomas na pnevmatikah Continental do zmage na Touru

  • Šest od desetih vodilnih kolesarjev s pnevmatikami Continental 

Karavana dirke po Franciji je 29. julija prispela v Pariz za vsakoletno zaključno etapo, ki se konča na čudovitih Elizejskih poljanah, in videti je bilo, da je ekipa Sky ponovila lanskoletni uspeh ‒ toda včasih videz vara. Zmagovalec največje kolesarske dirke na svetu, Tour de France, je čez ciljno črto tritedenske dirke po Franciji ponovno zapeljal z visokotehnološkimi pnevmatikami, ki jih izdeluje Continental.

Potem ko je Chris Froome za ekipo Sky štirikrat zmagal (2013, 2015-2017), se je na letošnji dirki Tour de France na najvišjo stopničko povzpel njegov britanski sotekmovalec Geraint Thomas. Valežanski kolesar je slavil prvo zmago na tem zahtevnem tekmovanju, potem ko je ob podpori celotnega moštva ubranil rumeno majico vodilnega, ki jo je osvojil, ko se je dirka podala v Alpe, in jo nato nosil vse do končnega „častnega kroga“ po pariških ulicah.

Froome, lanskoletni zmagovalec, je končal dirko na tretjem mestu, prevlada ekipe Sky pa je bila tako močna, da se je zdelo, kot da so za svoja najboljša kolesarja oblikovali častno stražo, ki ju je spremljala skozi vseh 3500 kilometrov dirke. Vodja ekipe Dave Brailsford je imel v Parizu povsem upravičeno na obrazu širok nasmeh. In tudi tokrat so ročno izdelane pnevmatike, ki jih je Continental pripravil za vrhunska kolesa teh elitnih kolesarjev, igrale pomembno vlogo pri tem, da je šla zmaga v roke kolesarja ekipe Sky.

Kolesarji so v zadnjih treh tednih na kolesu preživeli več kot 85 ur in med napetimi šprinterskimi finiši, stalnimi napadi in pobegi od glavnine, neskončnimi vzponi čez gore v Alpah in Pirenejih ter samotnimi dirkami na čas so imeli le dva dni počitka. Kolesarjenje je eden od najzahtevnejših in najnevarnejših športov, na tekmovalce stalno preži nevarnost padca in trka. Zato imamo pri Continentalu redni program raziskav, razvoja in testiranja opreme, s čimer poskrbimo, da se izdelki Continental vedno lahko soočijo z vsemi izzivi.

Poleg britanskega moštva so se na francoski dirki dobro odrezali tudi številni drugi. Sedem od 22 ekip, ki so 7. julija prišle v Vendée na start 21-etapne dirke, se je odločilo za ročno izdelane pnevmatike Continental, ki jih izdelujejo vrhunski obrtni mojstri v svoji delavnici v nemškem Korbachu. To so bile španska ekipa Movistar, ki se je letos Toura lotila tako, da je v boj za zmago poslala tri v svetovnem merilu vodilne kolesarje, ter ekipe Bahrain Merida, Katusha Alpecin, Groupama-FDJ, AG2R ter Dimension Data. In vse te ekipe so prispevale svoj kamenček v mozaik zgodbe 105. izdaje dirke Tour de France, spektakla v neprestanem gibanju, pri katerem v treh pestrih, dogajanja polnih tednih sodeluje 176 tekmovalcev.

Toda ta tritedenski športni festival na prostem je več kot le iskanje skupnega zmagovalca. Nagrade se podeljujejo še v več drugih kategorijah. Poleg slavne rumene majice se podeli še zelena majica za najboljšega šprinterja, pikčasta za najboljšega pri vzponih ter bela za najboljšega kolesarja, mlajšega od 25 let. Nagrado prejme tudi najboljša ekipa, vsak dan pa najagresivnejši kolesar tistega dne prejme še posebno nagrado za borbenost.

In ponovno so izdelki Continental dokazali, da jih odlikuje mnogo več kot le izjemne zmogljivosti na dolge razdalje. Strokovnjaki za pnevmatike so v Korbachu ponovno razvili posebne pnevmatike, ki so se lahko spopadle s pogoji in izzivi letošnje dirke po Franciji. Deveta etapa je postavila nekaj posebnih izzivov, saj je pot proti vmesnemu cilju v Roubaixu vključevala tudi 22 kilometrov tlakovanih odsekov.

Toda tudi med rutinskimi etapami morajo mehaniki ekip na strehah svojih avtomobilov prevažati rezervna kolesa, opremljena z različnimi pnevmatikami, če bi se vreme slučajno nenadoma spremenilo. Tudi dirke na čas zahtevajo posebne pnevmatike, ki jih je treba izbrati glede na stanje ceste, tako za posamične kot za moštvene kronometre. Preden se julija podajo na dolgo vožnjo po Franciji proti Parizu, vsaka ekipa od Continentala tako prejme zalogo več sto pnevmatik, da se lahko soočijo z vsakovrstnimi pogoji in voznimi podlagami.

Zmagovalec dirke je bil Geraint Thomas, Chris Froome je osvojil tretje mesto, Francoz Romain Bardet (AG2R) je bil šesti, Mikel Landa (Movistar) iz Španije sedmi, Rus Ilnur Zakarin (Katusha Alpecin) deveti in Nairo Quintana (Movistar) iz Kolumbije deseti, kar pomeni, da je bilo med prvimi desetimi tekmovalci v splošni razvrstitvi v Parizu ob zaključku dirke po Franciji kar šest takih, ki so kolesarili na pnevmatikah Continental. Sijajna potrditev kakovosti in obstojnosti visokotehnoloških pnevmatik iz Korbacha! Italijanski kolesar Domenico Pozzovivo, ki tekmuje za ekipo Bahrain Merida, je zaokrožil prvo dvajseterico, prav tako na Continentalovih pnevmatikah. Najvišje uvrščeni kolesar francoske ekipe Groupama-FDJ je bil David Gaudu, ki je zasedel 34. mesto. Nizozemec Tom-Jelte Slagter je bil na 59. mestu najvišje uvrščeni kolesar ekipe Dimension Data..

Toda če gledamo le, katero mesto v splošni razvrstitvi je osvojil posamezen kolesar, zgrešimo bistvo. Mnogi kolesarji se izjemno trudijo in nadaljujejo s tekmovanjem tudi po padcu, morda se bojujejo z boleznijo ali pa imajo preprosto slab dan in jih med gorsko etapo noge ne ubogajo, pa se kljub vsemu borijo, da bi dokončali etapo v predpisanem času in prišli do konca Toura. Za kolesarje s Continentalovimi pnevmatikami je bilo tekmovanje za najboljšega kolesarja do 25. leta starosti letos še posebej zanimivo. To so bodoči zvezdniki, naslednja generacija kolesarjev. Največkrat niso šprinterji, zmorejo pa držati svoj tempo v gorskih etapah – takšne kolesarje ekipe pripravljajo, da bodo želi uspehe v prihodnosti.

Tudi v tem tekmovanju so bili nadarjeni športniki, ki so kolesarili za sedem Continentalovih ekip, dobro zastopani. Francoz Pierre Latour (24), ki je zastopal ekipo AG2R La Mondiale, je osvojil belo majico za najboljšega mladega kolesarja letošnje dirke. Drugouvrščeni na tekmovanju za belo majico je bil Kolumbijec Egan Bernal, član ekipe Sky, kolesar za gorske preizkušnje, ki ga pogosto omenjajo kot bodočega zmagovalca dirke Tour de France. Mlad francoski kolesar ekipe Groupama FDJ, David Gauda, je še en mlad profesionalec s svetlo prihodnostjo, ki se je na tekmovanju mlajših od 25 let uvrstil na četrto mesto. Skratka, 105. dirka Tour de France je bila za ekipe, ki so kolesarile s pnevmatikami Continental, in za njihove najboljše kolesarje, zmagovalna na vseh ravneh.

Kontakt
press_contact_image_sidebar_luka_maselj
Luka Maselj

PR & Marketing communications B2C

Continental Adria pnevmatike d.o.o.
Zagrebška cesta 104
2000 Maribor
Slovenia

+386 24 50 34 48

+386 24 50 34 39