Izdelki za avtomobile / dostavna vozila / vozila 4x4

stage_image

Medijski Center

Zakaj se poleti ni dobro še naprej voziti z zimskimi pnevmatikami?

29/04/2020

Izredno stanje po vsem svetu, ki je posledica virusa COVID19, ne bi smelo biti izgovor za nevarno vožnjo! Zunaj postaja čedalje topleje in čas je, da začnete razmišljati o zamenjavi zimskih pnevmatik z letnimi. Tako kot vsako leto je priporočljivo uporabiti "pravilo sedmih stopinj Celzija": ko se temperature povzpnejo do okrog 7 °C, je spet čas za letne pnevmatike. Čim bo to spet varno za vas in vse ostale vpletene, se naročite pri svojem vulkanizerju ali serviserju.

premium_contact_side

Življenje so bo sčasoma vrnilo v (bolj ali manj) ustaljene tirnice, zato je pomembno, da svoj avtomobil pripravite na pomlad in poletje. Luka Širovnik, vodja tehnične službe Continental Adria, nam je pojasnil, zakaj je pomembno, da imamo v toplem delu leta temu primerne pnevmatike, in predstavil razloge za prehod na letne pnevmatike:


menjava_pnevmatike

1. LETNE PNEVMATIKE POLETI NUDIJO VEČ VARNOSTI

Izdelane so iz posebnih gumenih zmesi, ki so v primerjavi z zimskimi trše. Če je tekalna plast trša, to pomeni manj deformiranja profilnih blokov. Poleti (v času višjih temperatur) to pomeni boljšo vodljivost v primerjavi z zimskimi pnevmatikami in krajšo zavorno pot. To pomeni, da letne pnevmatike poleti nudijo več varnosti.

merjenje_profila

2. TO JE EKOLOŠKO IN VARČNEJE

Letne pnevmatike imajo manjši kotalni upor od zimskih. To pomeni večjo učinkovitost in s tem manjšo porabo goriva, zaradi česar so te pnevmatike veliko prijaznejše do okolja in obenem do vaše denarnice.

3. TE PNEVMATIKE SO TIŠJE

Na podlagi dolgoletnih izkušenj Continental ugotavlja, da so letne pnevmatike tišje od zimskih. Profil letnih pnevmatik je precej bolj tog in njihov material se manj deformira. Zaradi tega nastaja manj hrupa, kar pomeni, da so letne pnevmatike veliko boljša izbira z vidika udobja vožnje.

pregled_pnevmatike

4. OBSTOJNOST PRI VISOKIH TEMPERATURAH

Letne pnevmatike so izdelane iz gumene zmesi, ki je zasnovana za širok razpon temperatur in voznih razmer. Če se z zimskimi pnevmatikami vozimo po regionalnih cestah, po katerih pogosto ležijo kamenčki, se lahko poškoduje material tekalne plasti. Zimske pnevmatike so veliko bolj dovzetne za mehanske poškodbe, ker so iz mehkejših materialov.

Širovnik dodaja še, da se čedalje več ljudi zanima za celoletne pnevmatike. Te pnevmatike priporoča vsem, ki ne prevozijo veliko (do 15.000 km letno), avtomobil uporabljajo le po mestu, živijo v krajih z milo zimo in se ne vozijo pogosto po snegu (ali v zelo slabem vremenu ostanejo doma). Poudarja pa: "Zaradi svojih fizičnih omejitev so celoletne pnevmatike lahko le kompromis med letnimi in zimskimi pnevmatikami. Seveda so v primerjavi z zimskimi pnevmatikami veliko boljša izbira, ko pridejo poletne temperature, vendar poleti največjo varnost in udobje lahko zagotovijo le letne pnevmatike."

Kontakt
press_contact_image_sidebar_luka_maselj
Luka Maselj

PR & Marketing communications B2C

Continental Adria pnevmatike d.o.o.
Zagrebška cesta 104
2000 Maribor
Slovenia

+386 24 50 34 48

+386 24 50 34 39