Izdelki za avtomobile / dostavna vozila / vozila 4x4

Regratov kavčuk podjetja Continental med tremi najboljšimi projekti za priznanje na izboru GreenTec Awards 2014

19/02/2014
  • 25. februarja 2014 bo petdesetčlanska strokovna žirija med tremi finalisti v 14 kategorijah izbrala zmagovalce podelitev priznanj bo 4. maja 2014 v Münchnu
  • Continental vidi velik potencial za regrat kot industrijsko rastlino v Evropi
  • Poteka izgradnja pilotnega obrata za industrijsko proizvodnjo regratovega kavčuka

Vodilni proizvajalec pnevmatik Continental in inštitut za molekularno biologijo in uporabno ekologijo Fraunhofer (IME) iz Münstra sta bila skupaj s še dvema finalistoma nominirana za priznanje GreenTec Award 2014 za svoj skupni razvojni projekt "Rubin: industrijska raba naravnega kavčuka iz regrata v proizvodnji pnevmatik" v kategoriji avtomobilske industrije in mobilnosti, poimenovane Automobility. V tej kategoriji podelijo priznanje za tehnološke inovacije, okolju prijazne koncepte mobilnosti ter posamične rešitve za mobilnost. V postopku izbrane projekte presojajo na podlagi dotedanjih rezultatov, a tudi po njihovem potencialu za prihodnost. Priznanja GreenTec Awards so najpomembnejše nagrade za okoljevarstvene in poslovne dosežke v Evropi, podeljujejo pa jih od leta 2008. 25. februarja 2014 bo 50 priznanih strokovnjakov, članov žirije, odločilo o končni razvrstitvi treh finalistov v vsaki od 14 različnih kategorij. Slovesna podelitev bo 4. maja 2014 v Münchnu ob začetku sejma IFAT, ki je največji gospodarski sejem na svetu s področja gospodarjenja z vodami ter ravnanja z odplakami, odpadki in surovinami.


Start
Nikolai Setzer

Nikolai Setzer, Member of the Executive Board of Continental and Head of Tire Division

"Zelo smo zadovoljni z odličnim odzivom, ki ga je požel naš projekt regratovega kavčuka, in z uvrstitvijo med najboljše tri projekte. Continental v projekt razvoja in proizvodnje tega obetavnega materiala vlaga, ker smo prepričani, da bomo z njim lahko na dolgi rok izboljšali našo proizvodnjo pnevmatik," je povedal Nikolai Setzer, član izvršnega odbora pri Continentalu in vodja sektorja pnevmatik - Tire. Proizvodnja kavčuka iz regratovih korenin je veliko manj odvisna od vremena kot proizvodnja kavčuka iz dreves kavčukovca in veliko manj zahtevna z vidika kmetijske pridelave, zato prinaša povsem nove možnosti zlasti na tistih zemljiščih, ki doslej niso bila obdelana. Če bi lahko rastline gojili veliko bliže našim tovarnam, bi lahko zelo zmanjšali tudi obremenitev okolja in zmanjšali stroške logistike. "Pridelava je mogoča v številnih evropskih državah, tudi v Nemčiji. Prve testne pnevmatike, ki bodo vsebovale gumene zmesi iz regratovega kavčuka, bodo na javnih cestah predvidoma testirali že prihodnje leto.


Dr. Andreas Topp

Dr. Andreas Topp, Head of Material and Process Development and Industrialization for Tires at Continental

V zadnjih letih so z uporabo najsodobnejših postopkov pridelave in z optimiziranim gojenjem regrata uspeli v laboratoriju iz regratovih korenin izdelati kakovosten naravni kavčuk. Trenutno je v izgradnji pilotni obrat za proizvodnjo naravnega kavčuka v industrijskih količinah. Continental pričakuje, da se bo povpraševanje po naravnem kavčuku v prihodnosti še povečevalo hkrati s pričakovano rastjo globalnega trga pnevmatik.

"Ta projekt pridelave in predelave regrata je za nas velik korak na poti do dolgoročnega cilja narediti proizvodnjo pnevmatik za avtomobile, tovorna vozila in dvokolesa ter specializiranih pnevmatik še bolj trajnostno," pojasnjuje dr. Andreas Topp, ki nadzira skupni projekt kot vodja razvoja materialov in procesov ter industrijske proizvodnje pnevmatik pri Continentalu. "Pričakujemo, da bomo lahko proizvajali velike količine regratovega kavčuka, ki bo imel vsaj enake lastnosti kot klasični kavčuk, pridobljen iz kavčukovca. Na ta način bomo postali veliko manj odvisni od vsakoletne letine v subtropskih regijah, kjer gojijo kavčukovec," dodaja Topp. Poleg tega kavčukovec potrebuje do sedem let, preden je z njega mogoče pridobiti prvi uporaben naravni kavčuk. Za primerjavo, naravni kavčuk iz regrata bi lahko nabirali večkrat letno brez kakršnegakoli zamika.