Izdelki za avtomobile / dostavna vozila / vozila 4x4

Continental prejel priznanje GreenTec Award 2014 za kavčuk iz regrata

08/05/2014

  • Razvojni projekt v sodelovanju z inštitutom Fraunhofer prejel pomembno evropsko priznanje s področja varovanja okolja ter ekonomije v kategoriji avtomobilske industrije in mobilnosti - Automobility
  • Žirija pohvalila pozitiven vpliv na okolje zaradi krajših transportnih razdalj in varovanja deževnega gozda

​Continental, vodilni proizvajalec pnevmatik in dobavitelj za avtomobilsko industrijo, ter inštitut za molekularno biologijo in uporabno ekologijo Fraunhofer (IME) na Univerzi v Münstru sta prejela priznanje GreenTec Award 2014 za svoj skupni projekt industrijskega razvoja naravnega kavčuka iz regrata: RUBIN – Industrial Emergence of Natural Rubber from Dandelion.

Šestdesetčlanska žirija, ki jo sestavljajo strokovnjaki iz industrije, akademiki ter člani trgovinskih združenj in medijev, je odločila, da je ta projekt izjemen primer skrbi za okolje in pionirske okoljevarstvene tehnologije v kategoriji avtomobilske industrije, poimenovani Automobility. Slovesna podelitev priznanja je bila 4. maja v Münchnu ob začetku sejma IFAT, ki je največji sejem okolju prijaznih tehnologij na svetu, pred 1000 gosti iz poslovnega in športnega sveta ter sveta zabave. Priznanja GreenTec Award, ki obsegajo 14 različnih kategorij, so najpomembnejša evropska priznanja s področja varovanja okolja in poslovanja, podeljujejo pa jih od leta 2008.

"Zelo smo veseli, da smo prejeli to priznanje za naš projekt izdelave kavčuka iz regrata. Continental spodbuja zelo obetavno tehnologijo, katere poln potencial se bo v celoti pokazal v naslednjih nekaj letih. Če upoštevamo rast prodaje vozil na rastočih trgih, kot je na primer Azija, v prihodnosti lahko pričakujemo tudi veliko rast povpraševanja po naravnem kavčuku. Prepričani smo, da nam bo uporaba kavčuka iz regratovih korenin pomagala doseči veliko učinkovitejšo in trajnostno proizvodnjo pnevmatik," je povedal Nikolai Setzer, član izvršnega odbora družbe Continental in vodja sektorja pnevmatik.


Start
Dr. Andreas Topp

Dr. Andreas Topp, Head of Material and Process Development and Industrialization for Tires at Continental

"V projektu RUBIN si prizadevamo najti ekološko, ekonomsko in socialno sprejemljivo rešitev za zadostitev temu rastočemu povpraševanju," je dodal dr. Andreas Topp, podpredsednik razvojnega oddelka materialov in procesov za proizvodnjo pnevmatik pri družbi Continental. Continental in inštitut IME trenutno delata na področju industrijske uporabe ruske vrste regrata (lat. Taraxacum kok-saghyz), ki je bogata s kavčukom in za razliko od kavčukovca ne potrebuje tropskega podnebja. To nezahtevno rastlino je mogoče gojiti v številnih regijah z zmernim podnebjem na nedonosnih zemljiščih, ki jih za kmetijsko pridelavo doslej niso uporabljali. Topp: "Kavčuk iz regrata bo skrajšal transportne poti do naših proizvodnih obratov in omogočil zadostitev rastočemu povpraševanju po kavčuku, ne da bi bili zato primorani žrtvovati nova dragocena območja deževnega gozda. Oba omenjena dejavnika bosta imela trajnostno pozitiven vpliv na ogljični odtis v svetovnem merilu in na biodiverziteto."