Izdelki za avtomobile / dostavna vozila / vozila 4x4

stage_image

Medijski Center

Ste že slišali za tehnologijo gumiranja COKOON?

25/06/2020

Ste že slišali za tehnologijo gumiranja COKOON?

COKOON je ime čisto nove, revolucionarne tehnologije proizvodnje pnevmatik s tehniko lepljenja, ki je z okoljskega vidika zaželena in sprejemljiva. Od leta 2019 je bilo s to edinstveno tehnologijo izdelanih že 250.000 pnevmatik za osebna vozila. Continental, tehnološko podjetje in proizvajalec prvovrstnih pnevmatik, in Kordsa, globalni akter v panogah armatur za pnevmatike in gradbeništvo ter tehnologij kompozitov, skupaj razvijata to okolju prijazno tehnologijo od leta 2017.


Visokokakovostne pnevmatike morajo izpolnjevati številne zahteve: zmogljivosti, vzdržljivost, varnost in sonaravnost. Za vezavo tekstilnih vložkov z gumo zato potrebujemo odlično in ekološko tehniko. Ta nova tehnologija omogoča sproženje vezave tekstilnih ojačitvenih materialov z gumenimi zmesmi brez uporabe resorcinola in formaldehida v zmesi za gumiranje tekstila. Tekstilni ojačitveni materiali se uporabljajo v proizvodnji pnevmatik, pa tudi v proizvodnji gumenih izdelkov, kot so cevi in transportni trakovi.

Continental_COKOON_Tire_1 Kopie

Pri uporabi nove okolju prijazne tehnologije Cokoon lahko tkanino obarvamo v različne barve.

Continental_COKOON_Tire

Stranski pogled na Cokoon predstavitveno pnevmatiko

Ekološka tehnologija sprijemanja brez resorcinola in formaldehida

Pred tehnologijo COKOON sta bili kemikaliji resorcinol in formaldehid nenadomestljivi pri sproženju vezave tekstilnih ojačitvenih materialov z gumeno osnovo, ki jih obdaja. Zamenjava resorcinola in formaldehida z okolju prijaznejšimi alternativami prinaša prednosti tako za sonaravno dobavno verigo kot za proizvajalce korda za plašče. Omeniti velja še, da zaposleni v tovarnah pnevmatik in končni potrošniki niso izpostavljeni tem snovem, saj se v postopku vulkanizacije kemijsko spremenijo. S tehnologijo gumiranja COKOON je vezava tekstilnih materialov z gumo odslej mogoča brez teh dveh snovi, ne da bi bilo za to treba kakor koli spremeniti ali prilagoditi proizvodno opremo. Več informacij je na voljo na spletnem mestu www.cokoon.com.

Tehnologija, ki je kot zunanja inovacija odprta vsem

Odkar smo marca 2019 objavili, da je tehnologija COKOON zunanja inovacija, je znotraj panoge pritegnila veliko pozornosti. Več kot 40 podjetij (proizvajalci pnevmatik, predelovalci in dobavitelji tekstila) je že izrazilo zanimanje za preizkus materiala in razmišlja, da bi se pridružili skupnosti, ki izkorišča ta patent. Približno polovica teh podjetij je že prejela vzorce. Vse zainteresirane stranke smo povabili, naj se pridružijo naši skupnosti in pridobijo brezplačno licenco, da bi prispevali k razvoju te nove zelene tehnologije.

Continental_COKOON_Tire_2 Kopie

Pogled od blizu na Cokoon predstavitveno pnevmatiko

AndreasTopp_Logo_BusinessCasual Kopie

Dr. Andreas Topp, podpredsednik vodja razvoja materialov in procesov ter industrijske proizvodnje pri Continentalu.

"Preizkušanje vzorcev je bilo izjemno uspešno in je preseglo naša pričakovanja. Povratne informacije članov naše panoge so nas spodbudile k nadaljevanju vključevanja tehnologije COKOON v naše pnevmatike in k začetku serijske proizvodnje prvih tovrstnih pnevmatik leta 2019. V letu 2020 in v prihodnjih letih je naša prednostna naloga, da uporabo tehnologije gumiranja COKOON v naši proizvodnji pnevmatik še razširimo," je povedal dr. Andreas Topp, podpredsednik vodja razvoja materialov in procesov ter industrijske proizvodnje pri Continentalu.

Devrim Ozaydin

Devrim Özaydin, glavni direktor za tehnologije podjetja Kordsa

Devrim Özaydin, glavni direktor za tehnologije podjetja Kordsa, tako strne našo osnovno idejo: "S tehnologijo COKOON želimo v celotni panogi uvesti okolju prijazen standard za vezavo tekstila z gumo. Zato vabimo vse zainteresirane stranke, naj se pridružijo naši skupnosti, pridobijo odprto licenco, prispevajo k izpopolnjevanju te nove odprte tehnologije in uvedejo tehnologijo COKOON v svojo množično proizvodnjo."

Kontakt
press_contact_image_sidebar_luka_maselj
Luka Maselj

PR & Marketing communications B2C

Continental Adria pnevmatike d.o.o.
Zagrebška cesta 104
2000 Maribor
Slovenia

+386 24 50 34 48

+386 24 50 34 39