Izdelki za avtomobile / dostavna vozila / vozila 4x4

stage_image1_lg

EU nalepka za pnevmatike

Ozadje in kriteriji

EU nalepka za pnevmatike

Od novembra 2012 bo po vsej Evropi obvezna standardna nalepka za pnevmatike za motorna vozila: EU nalepka za pnevmatike na osnovi treh kriterijev navaja podatke o okoljevarstvenih in varnostnih parametrih pnevmatike s ciljem povečati varnost cestnega prometa in omejiti onesnaževanje.

Kako beremo nalepko?

Varnost

Varen oprijem na mokrem je bistven za varno vožnjo. Zmogljivost je ocenjena v razredih od  A do G (čeprav se D in G trenutno ne uporabljata). Razlika v zavorni poti med pnevmatiko razreda A in pnevmatiko razreda F lahko znaša vse do 18 metrov.

Izkoristek goriva

Manjši kotalni upor omogoča manjšo porabo goriva in znižuje emisije CO2. Pnevmatike razreda A zagotavljajo najboljši izkoristek goriva, pri vsakem naslednjem razredu do G pa se poraba goriva poveča za od 0,10 do 0,15 l/100 km na razred – izračunano na osnovi vozila, ki porabi 6,6 l goriva.

Hrup

To je zunanji kotalni hrup, ki ga povzroča pnevmatika, in se meri v decibelih. Čim več črt na oznaki je potemnjenih, tem glasnejše so pnevmatike.

Prosimo, upoštevajte:

Dejanski prihranek goriva in varnost cestnega prometa sta močno odvisna od obnašanja voznikov, zlasti velja naslednje:z varčno vožnjo lahko opazno zmanjšamo porabo goriva,tlak polnilnega zraka v pnevmatikah je dobro redno preverjati, saj to zagotavlja optimalen oprijem na mokrem in izkoristek goriva,vedno je treba dosledno upoštevati pot ustavljanja. Več informacij:

EU nalepka za pnevmatike je predstavljena na uradni spletni strani Evropske komisije: http://ec.europa.eu/energy/efficiency/tyres/labelling_en.htm

wikipedia.org: http://en.wikipedia.org/wiki/Tire_label