Izdelki za avtomobile / dostavna vozila / vozila 4x4

Raziščite naše nasvete o zimskih pnevmatikah.

Raziskujte zimo

Oznake na pnevmatikah

Označevanje zimskih pnevmatik

article_66w_image1

Simbol M+S

Zimska pnevmatika je pnevmatika, katere profil, gumena zmes za tekalno plast ali struktura so zasnovani predvsem s ciljem doseči boljšo učinkovitost v snežnih razmerah v primerjavi z običajnimi pnevmatikami. Zimska pnevmatika omogoča lažje speljevanje in lažjo vožnjo po snegu.

article_66w_image1

Alpski simbol

Simbol snežinke na gori oziroma „alpski simbol“ označuje zimske pnevmatike po pravilnikih UN/ECE (veljavnih v Evropski uniji in nekaterih drugih državah) ter pravilnikih o pnevmatikah v ZDA in Kanadi. Učinkovitost teh zimskih pnevmatik v snegu mora biti dokazana z objektivnimi testi in pnevmatike morajo izpolnjevati ali presegati določene pogoje. Te pnevmatike ponujajo izjemne zmogljivosti z vidika varnosti in nadzora nad vozilom na zasneženi ali poledeneli cesti ter na splošno pri nizkih temperaturah.

Poseben primer pnevmatik za vozila 4x4/športna terenska vozila

Številna športna terenska vozila (poznana tudi kot SUV-ji) in pristna terenska vozila so opremljena s pnevmatikami, ki imajo na bočnici oznako „M+S“. Razlog za to je, da so bila tovrstna vozila najprej naprodaj v Severni Ameriki, kjer so celoletne pnevmatike z oznako „M+S“ običajna oprema. V Continentalovi ponudbi pnevmatik to na primer velja za linije izdelkov ContiCrossContact LX, ContiCrossContact LX Sport ter Conti4x4Contact.
Oznaka M+S je v direktivi Evropske unije definirana kot oznaka za pnevmatiko, „pri kateri sta tekalna plast in zgradba načrtovani tako, da zagotavlja v snegu boljšo učinkovitost kot normalna pnevmatika“. Učinkovitost pnevmatik z oznako „M+S“ torej ni natančno definirana in se je tudi ne meri.

Učinkovitost zimskih pnevmatik v snegu v Severni Ameriki označujejo s simbolom snežinke na gori oziroma „alpskim simbolom“. S tem simbolom so lahko označene izključno pnevmatike, ki izpolnjujejo ali presegajo določene pogoje.

Continentalova priporočila

Čeprav pnevmatike z oznako M+S v nekaterih evropskih državah po zakonu veljajo za zimske pnevmatike, Continental v zimskih razmerah priporoča uporabo zimskih pnevmatik s simbolom snežinke na bočnici in z globino profila tekalne plasti vsaj 4 mm.