Izdelki za avtoprevoznike

Kjer se izkoristek goriva združi s prepričljivimi zmogljivostmi.

Utiramo pot novi generaciji

Med pripravništvom v oddelku raziskav in razvoja Continentalovega sektorja pnevmatik se novi diplomanti uvedejo v delo. Za nadgradnjo teh osnov so odgovorni sami - v skladu z vrednotami podjetja: "zaupanje" in "svoboda delovanja."

Ko je Vig prišel v Hannover, ni znal niti besedice nemško. Vig, ki je bil rojen v Indiji, se je prijavil za pripravništvo pri Continentalu v ZDA. Na prijavnici je pisalo "zadostuje tekoče znanje angleščine." Zdaj je Vig, s polnim imenom Vigneshwar Kalyanasundaram, eden od uspešnih diplomantov v pripravniški delavnici "Explore R&D", ki jo v oddelku za raziskave in razvoj sektorja pnevmatik organizirajo dvakrat na leto. V vsaki delavnici sodeluje ducat kandidatov – inženirjev in naravoslovcev - od študentov, ki so pravkar zaključili dodiplomski študij, do takšnih, ki so s svojega področja doktorirali. V prvih šestih mesecih se ukvarjajo s tehničnimi nalogami, vzpostavljajo stike, razvijajo mreže in se učijo osnov o pnevmatikah. Nekaj posebnega je pri naših delavnicah to, da ti mladi nadarjeni ljudje program že od prvega dne naprej organizirajo sami.

"Imamo ogromno ustvarjalne svobode," pove Vig.

"In na pripravnikih samih je, da priložnost čim bolje izkoristimo."

Ann-Kristin Schneider iz kadrovske službe, ki nadzoruje program pripravništva kot mentorica, pojasnjuje njegove koristi: "Zaposleni v raziskavah in razvoju pri Continentalu večinoma delajo na projektih, ki trajajo od opredelitve ciljev, prek doseganja različnih mejnikov in do homologacije." Novi talenti se morajo že od samega začetka spoznati s Continentalovim sistemom projektnega vodenja in načinom dela v razvojnem centru. Toda to zajema veliko več kot obvladovanje tehnologije in metodologije: predvsem gre za ekipno delo. To deluje le, če je vsak posameznik spoštovan in ima svobodo odločanja. Zato sta dve od glavnih vrednot podjetja Continental "zaupanje" in "svoboda delovanja".

Samostojni, vendar ne sami

Ko Silke Glasewald vprašamo o njenem pripravništvu, se z veseljem ozre v preteklost. "Delali smo na resničnih projektih in od nas so pričakovali oprijemljive rezultate, kar je resnično spodbudilo našo domišljijo." Delali smo samostojno, vendar se nismo počutili zapostavljene ali prepuščene same sebi. Pripravniki so združeni v projektno skupino, ki je neposredno odgovorna vodji oddelka raziskav in razvoja. Edini vhodni podatki so zastavljeni cilj, časovni okvir in viri. Kako bodo pripravniki dosegli ta zastavljeni cilj, je njihova stvar. "Ena od skupin je veliko pozornosti namenila vprašanju varovanja okolja, vse od porabe papirja do sončnih celic na strehi," pove predstavnica kadrovske službe Ann-Kristin Schneider.

Vodenje in motiviranje ekipe brez nadrejenih, ki bi skrbeli za disciplino, gotovo ni lahka naloga za mlade, ki so pravkar končali svoj študij na univerzi. Toda ravno to bo zaznamovalo njihovo vsakdanje poklicno življenje, ko bodo po šestih mesecih dobili ustrezno zaposlitev.

Navdušenje nad večkulturnostjo

Nekaj, kar popestri ekipno delo, a hkrati za ekipo pomeni dodaten izziv: V oddelku za raziskave in razvoj Continentalovega sektorja pnevmatik delajo ljudje iz več kot 60 različnih držav. Tu je torej zbranih veliko različnih kultur, zato je za uspešno krmarjenje med vsemi razlikami potrebnega nekaj takta. "Obožujem mednarodno ozračje," pove Silke Glasewald. "Drug od drugega se lahko ogromno naučimo in vse to je resnično velik vir navdiha!"  

Po šestih mesecih v pripravniški delavnici je čas, da se osredotočijo na proizvodnjo, in pripravniki razvijajo svoje lastne pnevmatike. "To je ključni del programa," pove bivši pripravnik Nicolai Setzer, član izvršnega odbora družbe Continental. "Tu pridobiš mnogo praktičnih izkušenj, ob tem pa še občutek za gumo in vpogled v to, kako je biti strojni operator." Pripravniki imajo poleg tega na voljo še dodatno leto in pol, da spoznajo podjetje z različnih vidikov. Tri mesece delajo na projektih v kateri od Continentalovih mednarodnih tovarn in tri tedne spremljajo delo svojih kolegov v trženju in prodaji. Poleg tega, kako se izdela pnevmatiko, se pripravniki naučijo še, kako potem pnevmatika pride do kupcev. Na koncu ideje pretvorijo v nove izdelke v Continentalovem programu za spoznavanje pnevmatik v sklopu raziskav in razvoja - Explore Tires Research and Development. Vzemimo na primer visokotehnološke pnevmatike za gospodarska vozila, ki so zasnovane za prenašanje težkih bremen. S teoretičnimi raziskavami prideš le do določene meje. Da bi izdelal dejanski izdelek, moraš imeti strast do tehnologije in razvoja.