Izdelki za avtoprevoznike

Kjer se izkoristek goriva združi s prepričljivimi zmogljivostmi.

Brez mačke in brez fanta nikakor ne

Silke Bronold se iz Hannovra seli v Cuenco, Ekvador, kjer bo vodila oddelek vodenja kakovosti v Continentalovi tovarni pnevmatik. S seboj bo vzela zdravo mero samozavesti in še marsikaj.

"Malo se obrnite, prosim, in nasmehnite se!" Silke se obrne in zažari svetleje od fotografskih luči. Fotografiranje je končano rekordno hitro in fotograf je izjemno zadovoljen. "To je bilo pa zabavno," se nasmehne 31-letnica in se za najin pogovor pogrezne v bel naslanjač. Ni videti, da je trenutno precej pod stresom: s sproščenimi potezami in mehko spletenimi lasmi je videti, kot bi se pravkar vrnila s počitnic. Vendar je ravno obratno: Silke bo pravkar nastopila novo službo. Čez nekaj tednov bo prevzela vajeti oddelka vodenja kakovosti v Continentalovi tovarni pnevmatik v ekvadorskem mestu Cuenca. To pomeni, da bo skupaj s fantom, mačko, kolesom in raznimi kuhinjskimi pripomočki prečkala Atlantik in se nastanila v Južni Ameriki.

"Marsikaj moram še organizirati," pove Silke. Prekiniti mora pogodbo za stanovanje v Hannovru, preklicati članstvo v fitnesu in še marsikaj. Rezervirati mora tudi zabojnik za svoje gospodinjske pripomočke. Potem je tu še mačka Zoey, ki bo potovala z njo, a še nima vozovnice. Ob tem bo Silke do konca maja še vedno delala v svoji stari službi inženirke za industrijsko proizvodnjo izdelkov v Continentalovi poslovni enoti pnevmatik za gospodarska vozila – vmesni postaji med razvojem in proizvodnjo. "Tu poskrbimo, da gredo lahko nove pnevmatike brez težav v proizvodnjo," pojasni 31-letnica, ki je kot razvijalka pnevmatik začela delati pred šestimi leti, ko je končala pripravništvo. Zdaj usposablja svojega naslednika in se istočasno pripravlja za novo službo v Ekvadorju.

Hitri tečaj o kakovosti

"Pred nedavnim sem šla v Aachen na enotedensko izobraževanje," pojasni Silke. Tam je spremljala delo vodje kakovosti – "hitri tečaj", se zasmeje. Do takrat je imela z zagotavljanjem kakovosti le posreden stik – ko je bilo na primer treba revidirati specifikacije za novo gumeno zmes. Toda njeni nadrejeni so prepričani, da je primerna za delovno mesto v Cuenci: "Ko sem končala pripravništvo in sem se udeležila ocenjevanja, so me uvrstili na seznam ljudi z vodstvenim potencialom." Poleg tega je Silke tovarno v Cuenci poznala že od prej, saj je tam že nadzorovala pripravo na industijsko proizvodnjo izdelka. Delavci v tovarni jo že poznajo."Vodji tovarne sem povedala, da bi se bila pripravljena preseliti – če bi s sabo lahko vzela tudi fanta." Tudi njen fant, Južnoafričan z britanskim potnim listom, dela za Continental. Kjer je volja, tam je pot: njenemu fantu so ponudili primerno službo v tovarni v Cuenci.

Toda Silke je imela še nekaj dvomov: "Doslej še nikoli nisem imela vodstvenega položaja, zdaj pa naj bi kar naenkrat vodila 20 moških, ki večinoma govorijo samo špansko?" Toda njen šef in vodja nove tovarne sta jo spodbujala in Silke je našla samozavest, ki jo je potrebovala. Svoje je naredilo tudi navdušenje nad pustolovščino, ki jo je pomenila selitev v Ekvador. Veseli se že, da se bo pridružila svojim novim sodelavcem: "Ljudje v tovarni Cuenca imajo zelo radi svoje delo in so zelo odprti." V otroštvu je Silke spremljala očeta, ki je bil šofer tovornjaka, na njegovih vožnjah, in podnebja južnih krajev so ji bila najbolj všeč: "Rada imam drugačno kulturo in vedno sem si želela izboljšati svoje znanje španščine."

Iz Bavarske v širni svet

Tudi ko se je Silke odpravila v Regensburg na študij strojništva, so bili njeni sovaščani na Bavarskem precej presenečeni. Študij si je plačevala s študentskim delom v družbi Siemens VDO, ki je sedaj del korporacije Continental. Ko se je nato kot pripravnica odpravila v Hannover, so ji prijatelji v slovo podarili staro tovorno pnevmatiko. "Porezala sem se na njej, saj nisem imela pojma, da je v njej jeklo," se zasmeje. Toda šele takrat, ko je delala v tovarni v Južni Afriki, se je resnično navdušila nad pnevmatikami: "Videla sem, kako zapleteno konstrukcijo imajo pnevmatike, in neverjetno se mi je zdelo, kako vse to upoštevajo pri njihovem razvoju."