Izdelki za avtoprevoznike

Kjer se izkoristek goriva združi s prepričljivimi zmogljivostmi.

Od sončenja na plaži do analiziranja podatkov

Obsežni podatki Ester Belén Bandiera ne dolgočasijo. Mlada Argentinka pri Continentalu analizira ogromne količine podatkov, jih prečisti in iz njih oblikuje inovativne modele za napovedovanje. 

Ester Belén Bandiera ob spremljavi tihega žvenketa srebrne zapestnice na roki po listu papirja s spretnimi gibi riše oblačke, okvirje in puščice. Njen svet je svet številk – oziroma tistega, kar nam številke povedo. Včasih pa tega ni mogoče preprosto ubesediti – zlasti v pogovoru z ljudmi, ki si niso domači s statistiko in algoritmi. Takšnih nas je večina. Belén se skoraj opravičujoče nasmeje in odrine dolg pramen svetlih las. Računalniške zanesenjake si ponavadi predstavljamo čisto drugače. Belén je navajena razlagati. "Tudi mojim sodelavcem v oddelku vodenja kakovosti pogosto ni prav jasno, kaj pravzaprav počnem." 

Projekt "PLATFORM" (računalniško okolje) je za korporacijo strateškega pomena. Continentalovo proizvodnjo po vsem svetu spremljajo ogromne količine podatkov, ki jih po tovarnah sistematično beležijo in pošiljajo na sedež družbe. Oddelek vodenja kakovosti iz teh podatkov dobi zelo dober vpogled: Kako bi lahko še izboljšali proizvodnjo pnevmatik? Kako še lahko zmanjšamo stroške in poenostavimo procese? "Doslej je bil zaradi velikega števila virov podatkov to zelo dolgotrajen proces," pojasni Belén. "Če na primer želite preveriti temperaturo med določenim korakom proizvodnega procesa, morate pogledati v en sistem. Če želite vedeti, kateri stroj je bil uporabljen, morate pogledati v drugega." Nato sledi analiza neštetih – in pogosto ročno sestavljenih – seznamov v programu Excel. To se bo v prihodnosti spremenilo. Projekt "PLATFORM" združuje vse podatke v enem informacijskem okolju. Z njim je podatke o trenutni situaciji mogoče poiskati z enim klikom, to pa omogoča hitrejši odziv ob pojavu nepravilnosti.

Predstavitev v PowerPointu na Kitajskem

Tovarne se v sistem vključujejo postopoma. Po načrtih naj bi vseh 18 Continentalovih tovarn pnevmatik po standardiziranem postopku dostopalo do sistema in pošiljalo svoje podatke v centralo do leta 2017. Takrat bodo Ester Belén Bandiera in njeni sodelavci z uporabo zapletenih matematično-statističnih modelov za obdelavo neštetih odvisnosti in vplivnih dejavnikov lahko oblikovali napovedi za še učinkovitejšo proizvodnjo pnevmatik. 

Lani so sistem na primer zagnali v Contijevi tovarni v kitajskem mestu Hefei. Belén ga je z navdušenjem predstavila zaposlenim in vodstvu tovarne in odgovorila na številna vprašanja. Ko gre za poznavanje "njenega" področja, tej 26-letni Argentinki ni para.

Belén je že v osnovni šoli spoznala, da ji je matematika zabavna. Med odraščanjem v argentinskem letovišču Mar del Plata se je odločila, da bo diplomirala iz industrijskega inženiringa. Belén je v Nemčijo prišla leta 2013 s štipendijo nemške organizacije za izmenjavo študentov (DAAD) – in je tu še danes. "Za Continental sem izvedela na zaposlitvenem sejmu in prijavila sem se za pripravništvo v oddelku vodenja kakovosti v sektorju pnevmatik," pojasni Belén. Leto kasneje se je v istem sektorju zaposlila kot podatkovna analitičarka, razvila koncept za analizo podatkov v sklopu projekta "PLATFORM" – in ga sedaj postopno uvaja po tovarnah. Ester Belén Bandieras s sijočimi očmi pove: "V podatkovno skladišče vnašam inteligenco!"