Izdelki za avtoprevoznike

Kjer se izkoristek goriva združi s prepričljivimi zmogljivostmi.

GreenTec Award 2014 za kavčuk iz regrata

Continental, vodilni proizvajalec pnevmatik in dobavitelj za avtomobilsko industrijo, ter inštitut za molekularno biologijo in uporabno ekologijo Fraunhofer Institute for Molecular Biology and Applied Ecology (IME) na Univerzi v Münstru sta prejela priznanje GreenTec Award 2014 za svoj skupni projekt industrijskega razvoja naravnega kavčuka iz regrata: RUBIN – Industrial Emergence of Natural Rubber from Dandelion." Šestdesetčlanska žirija, ki jo sestavljajo strokovnjaki iz industrije, akademiki ter člani trgovinskih združenj in medijev, je odločila, da je ta projekt izjemen primer skrbi za okolje in pionirske okoljevarstvene tehnologije v kategoriji avtomobilske industrije, poimenovani Automobility. Slovesna podelitev priznanja je bila 4. maja v Münchnu ob začetku sejma IFAT, ki je največji sejem okolju prijaznih tehnologij na svetu. Priznanja GreenTec Award, ki obsegajo 14 različnih kategorij, so najpomembnejša evropska priznanja s področja varovanja okolja in poslovanja, podeljujejo pa jih od leta 2008.

"Zelo smo veseli, da smo prejeli to priznanje za naš projekt izdelave kavčuka iz regrata. Continental spodbuja zelo obetavno tehnologijo, katere poln potencial se bo v celoti pokazal v naslednjih nekaj letih. Če upoštevamo rast prodaje vozil na rastočih trgih, kot je na primer Azija, v prihodnosti lahko pričakujemo tudi veliko rast povpraševanja po naravnem kavčuku. Prepričani smo, da nam bo uporaba kavčuka iz regratovih korenin pomagala doseči veliko učinkovitejšo in trajnostno proizvodnjo pnevmatik," je povedal Nikolai Setzer, član izvršnega odbora družbe Continental in vodja divizije pnevmatik.

teaser_66w_image2

"V projektu RUBIN si prizadevamo najti ekološko, ekonomsko in socialno sprejemljivo rešitev za zadostitev temu rastočemu povpraševanju," je dodal dr. Andreas Topp, podpredsednik razvojnega oddelka materialov in procesov za proizvodnjo pnevmatik pri družbi Continental. Continental in IME trenutno delata na področju industrijske uporabe ruske vrste regrata (lat. Taraxacum kok-saghyz), ki je bogata s kavčukom in za razliko od kavčukovca ne potrebuje tropskega podnebja. To nezahtevno rastlino je mogoče gojiti v številnih regijah z zmernim podnebjem na nedonosnih zemljiščih, ki jih za kmetijsko pridelavo doslej niso uporabljali. Andreas Topp: "Kavčuk iz regrata bo skrajšal transportne poti do naših proizvodnih obratov in omogočil zadostitev rastočemu povpraševanju po kavčuku, ne da bi bili zato primorani žrtvovati nova dragocena območja deževnega gozda. Oba omenjena dejavnika bosta imela trajnostno pozitiven vpliv na ogljični odtis v svetovnem merilu in na biodiverziteto."

Image

Dr. Carla Recker, projektni vodja in vodja oddelka za kemijo materialov v Continentalovem sektorju Tire, poudarja: "Poleg tega, da je prepričal žirijo priznanj GreenTec Award, nas ta pozitiven vpliv na okolje tudi motivira in spodbuja pri našem delu na tem dolgoročnem in izzivov polnem projektu." Dr. Recker je priznanje prevzela skupaj s prof. Dirkom Prüferjem iz inštituta Fraunhofer IME iz Münchna pred 1000 gosti iz sveta podjetništva, športa in zabave.