Izdelki za avtoprevoznike

Kjer se izkoristek goriva združi s prepričljivimi zmogljivostmi.

Continental predstavlja prve testne pnevmatike iz regratovega kavčuka Taraxagum™

Mednarodni proizvajalec pnevmatik in dobavitelj avtomobilski industriji Continental je v raziskovalnem projektu za industrijsko rabo regratovega kavčuka v proizvodnji pnevmatik dosegel pomemben mejnik. Na mednarodnem razstavnem salonu gospodarskih vozil (IAA) v Hannovru je Continental predstavil prve testne pnevmatike, izdelane iz inovativnega materiala, ki so ga pri podjetju poimenovali Taraxagum, kar je izpeljanka iz botaničnega imena regrata (taraxacum). Naravni kavčuk iz kavčukovca je v tekalni plasti testnih pnevmatik v celoti nadomestil material Taraxagum. S tem pomembnim korakom se je Continental še približal svojemu cilju, da bi postala proizvodnja pnevmatik bolj trajnostno naravnana in manj odvisna od klasičnih surovin.

Image


teaser_66w_image2

"Po več letih razvojnega dela v sodelovanju z inštitutom Fraunhofer smo zelo navdušeni, da lahko prve pnevmatike iz regrata zdaj preizkusimo na cesti. Da bi kar najbolj izkoristili dosedanji pridelek, smo se odločili izdelati zimske pnevmatike za osebna vozila, saj vsebujejo velik delež naravnega kavčuka iz kavčukovca," pojasnjuje Nikolai Setzer, član izvršnega odbora družbe Continental in vodja sektorja Tire. Continental namerava regratov kavčuk industrijsko izkoriščati in ga uvesti v serijsko proizvodnjo v naslednjih petih do desetih letih. Pnevmatike bodo temeljito testirali na testnih progah Contidroma v bližini Hannovra ter v Arvidsjaurju na Švedskem. Setzer poudarja: "To je za nas izjemno pomembno, saj pri zmogljivostih ne bomo sklepali prav nobenih kompromisov."

teaser_66w_image3

"Razvojni proces materiala Taraxagum je bil doslej zelo obetaven in skupaj s partnerji nadaljujemo s prehodom na njegovo industrijsko rabo. Verjamemo, da bodo testiranja pnevmatik potrdila aktualne rezultate naših raziskav in da bodo pnevmatike izpolnile vse cilje glede zmogljivosti," dodaja dr. Andreas Topp, vodja razvojnega oddelka materialov in industrijskih procesov za pnevmatike pri družbi Continental. V sklopu obsežnih raziskav v sodelovanju z inštitutom za molekularno biologijo in uporabno ekologijo Fraunhofer (IME), inštitutom Julius Kühn-Institute in gojiteljem rastlin Aeskulap GmbH smo vzgojili zelo donosno in odporno različico ruske vrste regrata (lat. Taraxacum kok-saghyz). Dolgoročni cilj projekta je poiskati ekološko, ekonomsko in družbeno sprejemljivo rešitev za rastoče povpraševanje po naravnem kavčuku iz kavčukovca. Prej omenjeno rusko vrsto regrata je mogoče gojiti na doslej neizkoriščenih površinah v območjih z zmernim podnebjem po vsej Evropi, ki so obenem tudi blizu Continentalovim tovarnam pnevmatik. Na ta način lahko skrajšamo transportne poti in omilimo škodljiv učinek na okolje. Maja 2014 je projekt regratovega kavčuka prejel prestižno priznanje s področja varovanja okolja in poslovanja GreenTec Award v kategoriji avtomobilske industrije in mobilnosti - Automobilty.

teaser_66w_image4