Izdelki za avtoprevoznike

VECTO

Prihajajo spremembe. Mi smo pripravljeni nanje. Ste tudi vi?

Delo na področju transporta
vključuje precejšnje izzive.

Z vašo pomočjo se svet vrti.

Mi pa verjamemo, da je trajnost ključ do uspeha.

 
Start

Leto 2020 bo vsekakor leto ukrepov.

Da bi se svet še naprej vrtel, se moramo vsi lotiti dela in še danes začeti vlagati v spremembe. Ne samo da bi še naprej uživali v lastnih konkurenčnih prednostih, ampak predvsem zato, da bi živeli na bolj zdravem planetu. Zato je ključnega pomena, da zmanjšamo porabo goriva in s tem zmanjšamo izpuste CO₂. V boju proti podnebnim spremembam skladno s Pariškim sporazumom je bil predstavljen prvi zakonski okvir za izpuste ogljikovega dioksida za nova težka tovorna vozila (TTV). Ta predvideva zmanjšanje izpustov CO₂ iz novih težkih tovornih vozil za 15 % do leta 2025 in 30 % do leta 2030 v primerjavi z letoma 2019/2020. Da bi dejansko dosegli cilj zmanjšanja, je Evropska komisija predstavila orodje za simulacijo z imenom VECTO – kar je kratica za Vehicle Energy Consumption Calculation Tool oz. orodje za izračun porabe energentov v vozilih.

VSE O PREDPISIH O IZPUSTIH CO₂ IN ORODJU VECTO

Za koga veljajo predpisi? Kako bodo novi predpisi o izpustih CO₂ pripomogli k učinkovitejšemu cestnemu transportu? Kaj je VECTO? Kako bo zagotovil večjo transparentnost izdatkov vašega voznega parka? In kaj najbolj prispeva k porabi goriva in izpustom CO₂? Oglejte si infografiko za odgovore na ta vprašanja.

Start
 

Video za pojasnilo: Orodje za izračun porabe energentov v vozilih (VECTO) je simulacijsko orodje, ki uporablja potrjene podatke o zmogljivostih, na podlagi katerih izmerimo porabo goriva in izpuste CO₂ za posamezne konfiguracije vozil.

Orodje VECTO in parametri

Podrobneje poglejmo predpise o izpustih CO₂, orodje VECTO in zakaj so tako pomembni.

Cilj prvega evropskega zakonskega okvira, ki ureja ogljikov dioksid (CO₂) za težka tovorna vozila (TTV), je zelo preprost: močno zmanjšati izpuste CO₂ iz tovornjakov in avtobusov. Da bi dejansko dosegli ta cilj zmanjšanja, je Evropska komisija predstavila orodje za računalniško simulacijo z imenom VECTO – kar je kratica za Vehicle Energy Consumption Calculation Tool oz. orodje za izračun porabe energentov v vozilih. Z orodjem VECTO lahko proizvajalci vozil simulirajo porabo goriva in s tem izpuste ogljikovega dioksida različnih konfiguracij težkih tovornih vozil.

Več o tem
Zakaj bo orodje VECTO zame pomembno?

Kako bo to vplivalo na vaš transport?


Cilj novih predpisov je zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida (CO2). Da bi to bilo mogoče doseči, morajo proizvajalci tovornih vozil vlagati v razvoj tehnologij, s katerimi bodo njihova vozila učinkovitejša, saj je poraba goriva neposredno povezana z izpusti. Tako vaš vozni park ne bo samo porabil manj goriva v prihodnje, ampak tudi zagotovil večjo transparentnost posameznih konfiguracij vozil.

Več o tem
Konfiguracije vozil VECTO


Na katere konfiguracije vozil vpliva?

Ti predpisi veljajo za najrazličnejša tovorna vozila – od dvoosnih naprej ter toga in pregibna. Takšna vozila prispevajo 70 % skupnih izpustov CO₂ težkih tovornih vozil. Predpise pristojni organi nenehno preverjajo ter širijo njihovo veljavnost na dodatne konfiguracije tovornih vozil, prikolic in avtobusov ter skupine vozil. Dodatni predpisi so začeli veljati januarja 2020.

Več o tem
Trije glavni dejavniki, ki vplivajo na izpuste in porabo goriva

Ste vedeli?

Količina izpustov CO₂ je neposredno povezana s porabo goriva. Trije glavni dejavniki, ki vplivajo na porabo goriva in izpuste, so motor vozila, aerodinamični upor in kotalni upor pnevmatik.

Trije glavni dejavniki, ki vplivajo na porabo goriva in izpuste CO2: kotalni upor pnevmatik, motor in aerodinamika

Trije glavni dejavniki, ki vplivajo na porabo goriva in izpuste CO2: motor, aerodinamika in kotalni upor pnevmatik