Izdelki za avtoprevoznike

stage_goods_TT

Pnevmatike za tovornjake - prevoz blaga

Naj se ne ženem preveč? Ne bo šlo!

Wilhelm Pollmer v žepu ves čas nosi očala za branje, če bi slučajno moral prebrati drobne številke na kakšnem krogličnem ležaju. Njegovo novo kljunasto merilo ima elektronski prikazovalnik. "To pa lahko dobro vidim brez pomoči," se zasmeje 59-letnik. "Drugega se sicer ni spremenilo nič." Wilhelm Pollmer v Korbachu dela že 44 let in je v Contiju postal prava inštitucija: Vzdržuje in servisira stroje, ki jih Continental uporablja v proizvodnji svojih specializiranih gospodarskih pnevmatik.

article_66w_image1

Izmeno začne zjutraj ob 5:15 in konča ob 13:45. Pred nekaj leti so Wilhelma Pollmerja vprašali, ali želi še naprej delati v jutranji izmeni, in takoj se je strinjal. "Všeč mi je, da se lahko opoldne že sprostim. Ni mi več treba tavati tu okrog sredi noči." To je zdaj naloga drugih, mlajših delavcev. Vedno pa se lahko obrnejo na svojega starejšega kolega, če potrebujejo kakšen nasvet. Na primer takrat, ko so potrebne ročne spretnosti, kar je pogosto pri menjavi orodja (pri različnih vrstah in velikostih pnevmatik potrebujemo različne kalupe za karkaso). Ali če se poškoduje kakšna gred: Wilhelm Pollmer je včasih tudi začasno zavaril kakšen kos, da so lahko premostili čas do prejema naročenega rezervnega dela.

Svoje spretnosti je pridobival od temeljev navzgor, saj je konec šestdesetih let začel pri Continentalu kot pripravnik v montaži strojev v njihovi enoti za proizvodnjo pnevmatik za kolesa. "Začeli smo z brušenjem: iz kepe železa smo morali narediti lep oglat kos," se spominja Pollmer. Da bi ostal v koraku s tehnološkim napredkom, se je pogosto udeleževal različnih izobraževanj in usposabljanj. Hidravlika, pnevmatika – dandanes vse vidike proizvodnje pnevmatik nadzirajo računalniki. "Formule so shranjene v računalniku; morate le določiti, katero pnevmatiko želite izdelati, in stroj že ve vse, kar je potrebno."

Ko so v Korbachu razširili proizvodnjo, je leta 1993 Pollmer odšel v oddelek pnevmatik za gospodarska vozila. Continentala ni nikoli želel zapustiti: "Živim v bližini, podjetje je zelo cenjeno in zelo se čutim povezanega z njim. Konec koncev delam tu že od pripravništva dalje." In kaj bi naredil drugače? "Ničesar," se zasmeje monter. "Če kaj, bi morda dlje hodil v šolo."

Wilhelm Pollmer se ne boji upokojitve. Dva njegova stara sodelavca sta že upokojena. "Še vedno imamo stike in drug drugega vabimo na božične zabave." Tudi doma pridejo njegove ročne spretnosti zelo prav: Pollmer skrbi za dom in vrt, kosi travo, seka drva za zimo in popravlja avtomobila obeh svojih otrok. "Moja žena vedno pravi, da imam doma dovolj dela in da mi ni treba več hoditi v tovarno."