Izdelki za avtoprevoznike

New content item

Ko izkoristek goriva sreča vrhunske zmogljivosti.

EU nalepka za pnevmatike

eu-tire-label-image

EU nalepka za pnevmatike je gonilo stalnih produktnih izboljšav

Continental pozdravlja uvedbo EU nalepke za pnevmatike. Strankam z voznimi parki službenih vozil in prodajalcem pnevmatik nudi objektivne, zanesljive in medsebojno primerljive informacije o treh pomembnih lastnostih pnevmatik.

Kliknite na Generator EU nalepk za pnevmatike in poiščite vrednosti na EU nalepki za pnevmatike, ki vas zanimajo, ali za katerekoli druge pnevmatike za tovornjake iz aktualne Continentalove ponudbe.

EU Tire Label Truck

EU nalepka na pnevmatikah – Katere informacije najdemo na njej?

Evropski parlament je sprejel uredbo o uvedbi standardiziranega označevanja pnevmatik po vsej Evropi. Od 1. novembra 2012 je EU nalepka za pnevmatike obvezna za vse pnevmatike, izdelane po 1. juliju 2012. Namen je povečati varnost ter okoljsko in ekonomsko učinkovitost cestnega prometa ter do leta 2020 zmanjšati skupno porabo energije za 20 %.

Na nalepki so prikazani trije vidiki učinkovitosti, varnosti in varovanja okolja v naslednjih kategorijah: izkoristek goriva, oprijem na mokrem in zunanji hrup. Princip je torej podoben nalepki o energijski učinkovitosti, s katero so opremljeni pralni stroji, hladilniki in drugi električni aparati. 

Potrošnik na ta način lahko objektivno primerja pnevmatike in se odloči za nakup na podlagi teh podatkov in ostalih kriterijev. Za varnost in učinkovitost so poleg teh treh vrednosti na nalepki pomembni še drugi kriteriji. Ti med drugim zajemajo število prevoženih kilometrov, zavorno učinkovitost na suhem, dinamično stabilnost in obnovljivost tekalne plasti.

Wet Grip

Kako beremo nalepko?

Oprijem na mokrem / zavorna učinkovitost

Zavorna pot v mokrem vremenu od A (kratka) do G* (daljša).

Oprijem na mokrem je ena najpomembnejših varnostnih lastnosti pnevmatike. Dobra vrednost pomeni kratko zavorno pot na mokri cesti. Za en razred boljša ocena pomeni od 5 do 10 metrov krajšo zavorno pot ob polnem zaviranju pri hitrosti 80 km/h. V nujni situaciji vsak meter šteje in je lahko odločilen dejavnik pri izogibanju prometni nesreči.

Eu Label Fuel Efficiency

Izkoristek goriva / kotalni upor

Poraba goriva od A (majhna) do G* (večja).

Kotalni upor močno vpliva na porabo goriva tovornjaka in zato igra pomembno vlogo z ekonomskega in ekološkega vidika, saj ima majhna poraba goriva pozitiven učinek na ogljični odtis vozila. 

Od ene do druge ocene (npr. od B do C) so prihranki lahko do 3,5 l/100 km.


EU Label Noise

Zunanji hrup

Glasnost od 1 (tihi) do 3 (glasnejši) zvočnih valov.

Zunanji hrup pnevmatike za tovornjake prispeva k prometnemu hrupu in s tem k obremenitvi okolja s hrupom. Poleg izmerjene vrednosti v decibelih je na nalepki raven hrupa prikazana tudi v razredih od enega do treh zvočnih valov. Trije zvočni valovi označujejo pnevmatike, ki presegajo mejo, ki bo veljala od leta 2016 dalje. Pnevmatike z dvema zvočnima valoma so pod to napovedano mejo, medtem ko so tiste z enim zvočnim valom več kot 3 dB pod mejo. Sprememba ravni glasnosti za 10 dB pomeni, da se glasnost prepolovi ali podvoji.


* G se ne uporablja