Izdelki za avtoprevoznike

Kjer se izkoristek goriva združi s prepričljivimi zmogljivostmi.

Zimska regulativa

Evropski predpisi za zimsko opremo za kamione in avtobuse zima 2018/2019

Država 

PredpisiPredpisi glede snežnih verigNadaljnje informacije

 

Albanija

 

Ni splošnih predpisov za zimsko opremo.

 

Snežne verige za pogonsko os morajo biti v vozilu. Uporaba glede na prometne znake in razmere na cesti. 

 

Pnevmatike z žeblji so prepovedane.

Avstrija

Zimske pnevmatike so obvezne od 1. novembra do 15. aprila. Nevarnost prepoved vožnje in visoke kazni, v kolikor pogoji niso izpolnjeni (35 € do 5.000 €). Tovornjaki z največjo dovoljeno skupno maso vozila nad 3,5 t morajo biti opremljeni s pnevmatikami M + S na vsaj eni pogonski osi z min. globina profila 6 mm (diagonalni) in 5 mm (radialni). Zimske pnevmatike so obvezne za avtobuse (kategorije M2, M3) od 1. novembra do 15. marca.

Snežne verige morajo biti v vozilu za vsaj dve pnevmatiki pogonske osi od 1. novembra do 15. aprila. Izjeme veljajo za javne avtobusne prevoze. Uporabljajte na cestah, ki so prekrite s snegom in ledom.

Pnevmatike z žeblji so prepovedane za vozila, ki presegajo največjo dovoljeno skupno maso vozila 3,5 t.

Belgija

Ni splošnih predpisov za zimsko opremo. Simetrična vgradnja je obvezna za M + S in zimske pnevmatike.

Snežne verige so dovoljene samo na cestah, ki so prekrite s snegom ali ledom.

Pnevmatike z žeblji so prepovedane.

Bosna in Herzegovina

Od 15. novembra do 15. aprila sta na voljo dve možnosti, ki sta obvezni za vozila z več kot osmimi sedeži in za vozila s preseženo skupno maso 3,5 t:
1. možnost: pnevmatike z zimskim profilom na pogonski osi z min. 4 mm globine profila.
2. možnost: pnevmatike s standardnim profilom z min. 4 mm globine profila; v primeru zimskih razmer (npr. sneženje, zmrzal) je treba na pogonsko os namestiti snežne verige.

Snežne verige morajo biti v vozilu od 15. novembra do 15. aprila. 

Lopata za sneg in vreča peska, ki tehta med 25 kg in 50 kg, morata biti v vozilu. Pnevmatike z žeblji so prepovedane.

Belorusija

Ni splošnih predpisov za zimsko opremo.

Snežne verige so dovoljene samo na cestah, ki so prekrite s snegom ali ledom.

Pnevmatike z žeblji so dovoljene.

Bolgarija

Od 15. novembra do 1. marca so obvezne letne ali zimske pnevmatike z globino profila najmanj 4 mm.

Snežne verige morajo biti v vozilu od 1. novembra do 31. marca. Uporaba je obvezna na gorskih prelazih, če je to označeno s prometnimi znaki.

Pnevmatike z žeblji so prepovedane. Brez ustrezne zimske opreme se lahko vstop v državo zavrne ali se lahko izda prepoved vožnje.

Hrvaška

Zimske pnevmatike so obvezne od 15. novembra do 15. aprila. Pnevmatike M + S so obvezne na pogonski osi za vozila s preseženo skupno maso 3,5 t.

V nekaterih razmerah so potrebne snežne verige za pogonsko os (če je vozilo opremljeno z letnimi pnevmatikami). Snežne verige so obvezne v nekaterih regijah (Lika / Gorski Kotar).

Pnevmatike z žeblji so prepovedane. Komercialna vozila morajo imeti v vozilu lopato za sneg.

Češka

Zimske pnevmatike so obvezne od 1. novembra do 31. marca, odvisno od razmer na cesti v zimskem času ali če je tako opredeljeno z znakom" zimski komplet ". Pnevmatike M + S z min. 6 mm globine profila so obvezne na pogonski osi vozil

Možni so različni prometni znaki. Snežne verige so obvezne v primeru, če je to označeno s prometnimi znaki na najmanj dveh pogonskih kolesih vozila s tremi ali več osmi.

Pnevmatike z žeblji so prepovedane.

DanskaNi splošnih predpisov za zimsko opremo.Snežne verige so dovoljene od 1. novembra do 15. aprila.Pnevmatike z žeblji so dovoljene med 1. novembrom in 15. aprilom. Pnevmatike z žeblji morajo biti nameščene na vseh oseh v tem obdobju.
EstonijaZimske pnevmatike obvezne za vozila, ki presegajo skupno dovoljeno maso 3,5 t (radialne pnevmatike z min. globino profila 3 mm) od 1. decembra do 1. marca (tudi od oktobra do aprila, odvidno od vremenskih razmer). Težja vozila ne potrebujejo zimskih pnevmatik, vendar je obvezna najmanjša globina profila 3 mm. Snežne verige so dovoljene samo na cestah, ki so prekrite s snegom ali ledom.Pnevmatike z žeblji so prepovedane za vozila težja od 3,5 t
FinskaVozila, ki presegajo skupno dovoljeno maso 3,5 t od decembra do februarja: na pogonski osi najmanj 5 mm in na vseh drugih oseh min. 3 mm globina profila. Zimske pnevmatike so obvezne na pogonski in krmilni osi, vendarSnežne verige so dovoljene samo na cestah, ki so prekrite s snegom ali ledom.Pnevmatike z žeblji so prepovedane za vozila težja od 3,5 t
FrancijaNi splošnih predpisov za zimsko opremo. Izjeme so označene s prometnimi znaki.
Zimska oprema je obvezna za vozila, ki vozijo po cestah označenih z znakom B26.
Uporaba snežnih verig, ko je to nakazano s prometnimi znaki.Za vozila s skupno dovoljeno maso do 3,5 t: Pnevmatike z žeblji so dovoljene od prve sobote pred 11. novembrom do zadnje nedelje v marcu, omejitev hitrosti 90 km/h. Vozila, ki imajo nameščene pnevmatike z žeblji, morajo biti označena z nalepko. 
NemčijaV določenih situacijah v zimskih razmerah. Vozila s skupno dovoljeno maso do 3,5 t morajo biti opremljena s pnevmatikami označenimi z zimskim simbolom (3PMSF) od 1. januarja 2018 na vseh oseh. Vozila, ki presegajo skupno dovoljeno maso 3,5 t morajo biti opremljena s pnevmatikami, označenimi z zimskim simbolom (3PMSF) na stalnih pogonskih oseh. To velja za pnevmatike, proizvedene od 1. januarja 2018. M+S pnevmatike, proizvedene pred 1. januarjem 2018, se kot primerna zimska oprema sprejmejo do 30. septembra 2024. Najkasneje od 1. julija 2020 so za sprednje osi obvezne tudi pnevmatike, označene z zimskim simbolom (3PMSF). Uporaba snežnih verig, ko je to nakazano s prometnimi znaki. Pnevmatike z žeblji so perpovedane. Izjema: Pot preko Bad Reichenhall ("Kleines Deutsches Eck") 60 € globa za neprimerne pnevmatike; 80 € globa za povzročitev oviranja / motenj prometa zaradi neustreznih pnevmatik; 100 € globa za povzročanje nevarne situacije zaradi neprimernih pnevmatik; 120 € globa za povzročitev nesreče zaradi neprimernih pnevmatik. Plus 1 točka v vsakem primeru (sistem Flensburg točk).
Velika BritanijaNi splošnih predpisov za zimsko opremo. Snežne verige so dovoljene samo na cestah, ki so prekrite s snegom ali ledom.Pnevmatike z žeblji so dovoljene, v kolikor se ne poškoduje cestišče. V nasprotnem primeru je možna povrnitev stroškov popravil cestišča.
MadžarskaNi splošnih predpisov za zimsko opremo.Snežne verige so dovoljene samo na cestah, ki so prekrite s snegom ali ledom. Možna je obvezna namestitev in uporaba snežnih verig pod določenimi vremenskimi pogoji (maksimalna hitrost: 50 km / h). V zimskih razmerah se lahko tujim vozilom zavrne dostop, v kolikor v vozilu nimajo snežnih verig.Pnevmatike z žeblji so prepovedane.
IslandijaSplošni predpisi za zimsko opremo še ne obstajajo, nova tehnična regulacija je v pripravi.

IrskaNi splošnih predpisov za zimsko opremo. Snežne verige so dovoljene samo na cestah, ki so prekrite s snegom ali ledom.Pnevmatike z žeblji so dovoljene, max. hitrost 96/112 km/h (državna cesta / avtocesta).
ItalijaNi splošnih predpisov za zimsko opremo. Izjeme so označene s prometnimi znaki.Naprava proti zdrsu (npr. snežne verige) mora biti v vozilu. Zimska uredba št. RU/1580 velja le za naslednje kategorije vozil: M1, N1 in O1. V primeru snega lahko lokalna policija uvede prepoved tranzita na nekaterih avtocestnih odsekih.
KosovoNi splošnih predpisov za zimsko opremo. Snežne verige za pogonsko os morajo biti v vozilu. Uporaba v skladu s prometnimi znaki in pogoji.Pnevmatike z žeblji so prepovedane. Avtobusi in tovornjaki morajo imeti v vozilu lopato za sneg.
LatvijaZimske pnevmatike (M + S) obvezne za vozila z največjo dovoljeno maso do 3,5 t od 1. decembra do 1. marca. Globina profila najmanj 4 mm.
Težja vozila ne potrebujejo zimskih pnevmatik, vendar je obvezna najmanjša globina profila 3 mm.
Snežne verige so dovoljene samo na cestah, ki so prekrite s snegom ali ledom.Pnevmatike z žeblji so dovoljene med 1. oktobrom in 30. aprilom za vozila, ki presegajo skupno dovoljeno maso 3,5 t.
LihtenštajnNi splošnih predpisov za zimsko opremo. Vendar pa obstaja odgovornost v primeru uporabe neustreznih pnevmatik.
Oprema vozila mora biti prilagojena vremenskim razmeram.
Snežne verige so dovoljene. Niso obvezne v nižinah. V višjih predelih opredeljujejo obvezno uporabo snežnih verig prometni znaki.Vozila, ki presegajo skupno dovoljeno maso 7,5 t: pnevmatike z žeblji so dovoljene od 1. Novembra do 30. aprila, maks. hitrost 80 km/h. 
Vsa kolesa morajo biti opremljena z pnevmatikami z žeblji. Vozila z pnevmatikami z žeblji morajo biti označena z nalepko.
LitvaZimske pnevmatike so obvezne za vozila z največjo dovoljeno maso do 3,5 t od 1. novembra do 1. aprila. Težja vozila ne potrebujejo zimskih pnevmatik, obvezna pa je minimalna globina profila 1,6 mm.Snežne verige so dovoljene samo na cestah, ki so prekrite s snegom ali ledom.Pnevmatike z žeblji so dovoljene med 1, novembrom in 1. aprilom.
LuksemburgVse pogonske osi tovornjakov in avtobusov morajo biti opremljene z zimskimi pnevmatikami (M+S oznaka zadošča) v primeru zimskih razmer (sneg, led, zmrzal).Snežne verige so dovoljene samo na cestah, ki so prekrite s snegom ali ledom.Pnevmatike z žeblji so prepovedane.
MakedonijaNi splošnih predpisov za zimsko opremo. Snežne verige morajo biti v vozilu od 15. oktobra do 15. marca, v kolikor ima vozilo nameščene standardne pnevmatike.Avtobusi in težki tovornjaki morajo imeti v vozilu lopato za sneg. Pnevmatike z žeblji so prepovedane.
Črna GoraPnevmatike označene s simbolom M+S ali zimske pnevmatike so obvezne od novembra do aprila na cestah, ki jih je določilo Ministrstvo za policijo. Min. 4 mm globina profila. Snežne verige za pogonsko os morajo biti v vozilu. Uporaba v skladu s prometnimi znaki in pogoji. Pnevmatike z žeblji so prepovedane. Avtobusi in tovornjaki morajo imeti v vozilu lopato za sneg.
NizozemskaNi splošnih predpisov za zimsko opremo. Snežne verige niso dovoljene na javnih cestah.Pnevmatike z žeblji so prepovedane.
Norveška

Za vozila, ki presegajo skupno dovoljeno maso 3,5 t, je obvezna min. 5 mm globina profila med 1. novembrom in vključno s prvim ponedeljkom po Veliki noči(južna Norveška) in med 16. oktobrom in vključno s 30. aprilom (Severna Norveška). Obvezna uporaba zimskih pnevmatik na vseh oseh od 15. novembra do 31. marca. Poiščite seznam z odobrenimi zimskimi pnevmatikami na www.stro.no  (seznam bo prenehal veljati 1. januarja 2019).


Za vozila, ki presegajo skupno dovoljeno maso 3,5 t je obvezno, da imajo v vozilu snežne verige v času, ko je dovoljena uporaba pnevmatik z žeblji. Tovornjak s prikolico mora imeti 7 verig.

Pnevmatike z žeblji (povprečna izboklina: 1,7 mm), dovoljene od 1. novembra do prve nedelje po veliki noči. V pokrajinah Nordland, Troms in Finnmark: od 16. oktobra do 30. aprila. Tovornjaki in prikolice: pnevmatike z žeblji na isti osi. V primeru dvojne namestitve koles, zadostuje ena pnevmatika. 
V Trondheimu in Oslu se zaračuna pristojbina za uporabo pnevmatik z žeblji: dnevne karte se lahko pridobijo na prodajnih avtomatih vzdolž ceste, po telefonu ali preko sms sporočila (poslana iz norveške, švedske ali danske telefonske številka). Mesečne in letne karte za Trondheim se lahko pridobijo na Trondheimskem uradu za parkiranje  v Erlingu, Skakkes Gate 40, 7012 Trondheim. Dnevne cene kart so približno 3,90 €, mesečne karte za 52 € in letne karte okoli 155 € (podvojeni stroški za vozila, ki presegajo skupno dovoljeno maso 3,5 t). Kršitev se kaznuje z 97 €.
PoljskaNi splošnih predpisov za zimsko opremo. Snežne verige so dovoljene samo na cestah, ki so prekrite s snegom ali ledom. Ustrezni prometni znaki na cestah, kjer so snežne verige obvezne.Pnevmatike z žeblji so prepovedane.
PortugalskaNi splošnih predpisov za zimsko opremo. Snežne verige so začasno obvezne, ko je to označeno s prometnimi znaki (samo visokogorske regije).Pnevmatike z žeblji so prepovedane.
RomunijaV zimskih pogojih so M + S ali zimske pnevmatike obvezne za pogonske osi vseh vozil, ki presegajo skupno maso 3,5 t in vozila, ki prevažajo ljudi (z več kot 9 sedeži).Vozila, ki presegajo skupno maso 3,5 t morajo biti opremljena s snežnimi verigami, ko je to označeno z ustreznimi prometnimi znakiLopata in vreča peska morata biti v vozilu, v kolikor to presega skupno maso 3,5 t. Pnevmatike z žeblji so prepovedane.
RusijaPričakuje se nova tehnična ureditev. V decembru, januarju in februarju morajo biti vsa lahka tovorna vozila, tovornjaki in avtobusi opremljeni na vseh oseh s pnevmatikami z M+S oznako, ali z 3PMSF simbolom (simbol troglave planine s snežinko) Minimalna globina tekalne površine: 4 mm.Snežne verige so priporočljive, vendar ne obvezne.Uporaba pnevmatik z žeblji je prepovedana v poletnih mesecih (junij, julij, avgust).
SrbijaPnevmatike z M+S oznako ali zimske pnevmatike so obvezne od novembra do aprila. Min. 4 mm globine profila. Uporabljati v skladu s prometnimi znaki in pogoji.Snežne verige za pogonsko os morajo biti v vozilu. Uporaba v skladu s prometnimi znaki in pogoji.Pnevmatike z žeblji so prepovedane. Avtobusi in tovornjaki morajo imeti v vozilu lopato za sneg.
SlovaškaZimske/M+S pnevmatike so obvezne na pogonski osi za tovornjake, ki presegajo skupno maso 3,5 t od 15. novembra do 31. marca (min. globina profila 3 mm).  Snežne verige morajo biti v vozilu. Uporaba v skladu s prometnimi znaki in pogoji.Pnevmatike z žeblji so prepovedane.
Slovenija

Od 15. novembra do 15. aprila sta dve možnosti, ki sta obvezni za vozila, katerih skupna masa presega 3,5 t:
Možnost 1: zimske pnevmatike vsaj na pogonski osi (globina profila najmanj 3 mm)
Možnost 2: standardne pnevmatike, vendar morajo biti verige v vozilu ali nameščene na pogonski osi v primeru zimskih razmer.

Snežne verige morajo biti v vozilu, ki presega skupno maso 3,5 t, v kolikor niso nameščene zimske pnevmatike.

Pnevmatike z žeblji so prepovedane.
ŠpanijaVisokogorske ceste z rdečim nivojem (15/TV-87): 
Avtobusi lahko vozijo s pnevmatikami, označenimi s simbolom 3PMSF (troglava planina s snežinko), na vseh oseh in z najmanjšo globino profila 4 mm. 
Togi tovornjaki z največjo dovoljeno maso med 3,5 t do 7,5 t  samo za zbiranje smeti, distribucijo hrane, prevoz tokov in vozila za pomoč lahko vozijo z zimskimi pnevmatikami na vseh oseh in z minimalno globino profila 4 mm. Drugi tovornjaki niso dovoljeni. 
Visokogorske ceste z rdečo stopnjo (15/TV-87):
Snežne verige na togih tovornjakih med 3,5 t in 7,5 t skupne dovoljene teže in avtobusoih, v kolikor niso nameščene zimske pnevmatike.
Uporaba pnevmatik z žeblji z maksimalno povprečno izboklino 2 mm je dovoljena na cestah prekritih s snegom.
Švedska

V zimskih pogojih je najmanjša globina profila 5 mm na vseh pnevmatikah razen na priklopniku. Zimske pnevmatike z M+S oznako so obvezne na pogonski osi za vozila, ki presegajo skupno maso 3,5 t od 1. decembra do 31. marca. Za seznam odobrenih zimskih pnevmatik za pogonske osi obiščite spletno stran www.stro.se (seznam se bo ukinil s 1. januarjem 2019). Objavljena je bila sprememba za zimsko sezono pnevmatik 2019/20, vključno s prehodom na 3PMSF. Podrobnosti še morajo biti potrjene.

Snežne verige je priporočljivo imeti v vozilu.Pnevmatike z žeblji so dovoljene od 1. oktobra do 15. aprila. Odvisno od vremenskih razmerah se to obdobje lahko podaljša. Največ 50 čepov na meter oboda v pnevmatikah proizvedenih po 1. juliju 2013. Prosimo upoštevajte izjeme na določenih cestah.
ŠvicaNi splošnih predpisov o zimskih pnevmatikah, regionalni predpisi so možni v primeru zimskih pogojev na cesti (npr. alpski prehodi). V primeru nesreče z letnimi pnevmatikami v zimskih razmerah se zavedajte odgovornosti. Pnevmatike z 3PMSF simbolom veljajo za ustrezne pnevmatike za zimske pogoje. Minimalna globina profila za zimske pnevmatike 1,6 mm, 4 mm je priporočena globina profila. V kolikor oblasti naznanijo uporabo snežnih verig, so dovoljene samo snežne verige. Uporaba snežnih verig v primeru prometnih znakov in pogojev (vozila s štirikolesnim pogonom so lahko izključena). Pnevmatike z žeblji so dovoljene za vozila, katerih skupna dovoljena masa ne presega 7,5 t med 1. novembrom in 30, aprilom na cestah prekritih s snegom. Max. Hitrost 80 km/h. Vozila opremljena z pnevmatikami z žeblji morajo biti opremljena za nalepko 80 km/h. 
Turčija

Obvezna je uporaba zimskih pnevmatik med 1. decembrom in 1. aprilom. Lokalni guverner odloči ali bo uveljavljena uredba o zimski opremi in izvede ustrezno obveščanje,  glede na povprečne lokalne temperature. Zimske pnevmatike je treba namestiti na pogonske osi tovornjakov, vlačilcev in avtobusov ter na vse osih lahkih tovornih vozil, minibusov in avtomobilov. Vsako pnevmatiko, ki jo je treba zamenjati na cesti, je treba zamenjati z zimsko pnevmatiko. Znotraj obveznega obdobja pa morajo biti zimske pnevmatike označene na bočnici z M+S simbolom, s snežinko ali z obojim. Globina profila in vzorec obnovljenih pnevmatik morajo ustrezati zimskim pnevmatikah, tudi če imajo na rami oznako (M + S). Zimske pnevmatike morajo imeti globino profila min. 4 mm za tovornjake, vlačilce in avtobuse ter 1,6 mm za lahka tovorna vozila, minibuse in avtomobile.

Imeti ali uporabljati snežne verige na vozilu ne odvezuje lastnike vozil obveznosti uporabe zimskih pnevmatik.Samo pnevmatike z žeblji, ki se lahko uporabljajo na ledu, lahko nadomestijo zimske pnevmatike. Globina profila se mora meriti od centra tekalne površine. 
UkrajinaNi splošnih predpisov za zimsko opremo.Snežne verige so dovoljene samo na cestah, ki so prekrite s snegom ali ledom.Pnevmatike z žeblji so dovoljene.


Trenutno nam niso poznani splošni predpisi za zimske pnevmatike/snežne verige za tovorna vozila v naslednjih državah: Ciper, Grčija in Malta. Prosimo, da se za te informacije o prometnih predpisih glede snežnih verig in posebnih predpisih glede pnevmatik z zakovicami posvetujete v teh državah.

 

Kljub skrbnim raziskavam ne moremo zagotoviti, da so informacije pravilne in popolne.